NRK Meny
Normal

Slik kan det bli i Sandefjord havn

Color Line foreslår utbygging av havna i Sandefjord, men erter på seg Fjord Line.

Bevaringplakat hemsko for byutvikling.

Slik kan det se ut i Sandefjord havn om skissen fra Snøhetta blir en realitet.

Foto: Snøhetta

Color Line, som i mange år har hatt fergerute mellom Sandefjord og Strømstad, har engasjert arkitektfirmaet Snøhetta til å skissere en utvikling av havna i Sandefjord.

Vil bygge kompetanse

Helge Otto Mathisen

Skissen er en spennende mulighet for det maritime miljøet, mener Helge Otto Mathisen i Color Line.

Foto: Pressebilde

Fra tidligere ligger det i kortene at fergeselskapet lukter på en flytting av fergedriften til Larvik, men konserndirektør Helge Otto Mathisen vil ikke si at en utvikling av havna forutsetter flytting.

– Hvis vi skal investere, må vi tenke i mange år fremover. Det er en spennende havnemulighet i Larvik, men vi legger fram denne skissen for å være med på å bygge opp et maritimt kompetansesenter. Vi er avhengige av å få tak i de beste fagfolkene, og det er vårt primære formål med denne skissen.

Politikerne bestemmer

Foruten det maritime kompetansesenteret inneholder skissen fra Snøhetta også nytt hvalfangstmuseum, boliger og badestrand.

Men det er langt fram og mange parter som skal ha et ord med i laget. Stemmene til Sandefjord kommune, Larvik kommune, Vestfold fylkeskommune og Høgskolen i Vestfold veier tungt på vektskåla når den fremlagte ideen eventuelt skal omsettes til handling.

– Ballen er sparket i gang. Nå er det opp til de folkevalgte, sier Mathisen.

Konfliktfylt

Ingvald Fardal

Sandefjord er den beste havna for vårt formål mellom Strømstad og Norge, sier Ingvald Fardal i Fjord Line.

Foto: Fjord Line

Men det er ikke alle som setter like stor pris på dette utspillet. Fergeselskapet Fjord Line ønsker også å opprette fergerute mellom Sandefjord og Strømstad, noe som har skapt ondt blod mellom de to selskapene.

– Jeg stiller meg noe undrende til at et selskap som har kjempet mot planene våre har tatt initiativ til en slik skisse, sier adm. direktør Ingvald Fardal i Fjord Line.

Les også:

Fjord Line utsetter til 2014

– Sandefjord er best

Men Fjord Line holder likevel fast på at de vil opprette fergerute mellom Sandefjord og Strømstad.

– Verken Larvik eller Langesund er noen alternativer for ei slik rute. Sandefjord er den beste havna, vi skal til Sandefjord og starter fergerute på strekningen før påske neste år, sier Fardal.

Color Line

Enn så lenge trafikkerer Color Line alene mellom Sandefjord og Strømstad. Om selskapet flytter til Larvik, og om Fjord Line kommer i gang mellom Sandefjord og Strømstad er foreløpig i det blå.

Foto: Jan Gulliksen / NRK