Oppsøker pirater i Det indiske hav

Vanligvis seiler Jarle Andhøy i arktiske strøk, nå skal han oppsøke pirater i Det indiske hav. Piratforsker er skeptisk til seilasen.

Jarle Andhøy sammen med en av heltene, Fritjof Nansen.

PÅ TOKT: Snart reiser Jarle Andhøy på ekspedisjon sørover for å lete etter skatter ved Somalia.

Foto: Arne Raanaas / NRK

– Vi skal på skattejakt, sier en entusiastisk Jarle Andhøy til NRK.

Snart setter seilbåten «Berserk» seil mot Madagaskar for å finne Libertalia. Der skal Andhøy og mannskapet lete etter en skatt etterlatt av Kaptein Every på 1600-tallet.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

– Tvunget til piratvirksomhet

– Libertalia var piratenes frihavn i Det indiske hav. Da kolonistene fikk kontroll på piratvirksomheten i Karibien, reiste mange pirater dit, sier Andhøy.

Han skal bruke egne kontakter for å komme i kontakt med piratene.

– Kontaktene er forhandlere på vegne av pirater i Somalia. De mener andre stater har overfisket i områdene til kystfolket, og tvunget mange til piratvirksomhet, sier han.

Andhøy vil komme i kontakt med sjøfolk som lever på havet med trebåter og seil som dyrker forfedrenes tradisjoner.

Den erfarne seileren er ikke redd for at møtet med pirater skal by på problemer.

– Det er ikke første gang jeg møter sjørøvere, når vi seiler i piratfarvann gjør vi det med gode forholdsregler. Å leve er en fare, enten man seiler i Det indiske hav eller bor i Norge. Om bord i Berserk så jager vi eventyr og drømmer, selv om vi seiler gjennom utsatte områder, sier Andhøy.

Stig Jarle Hansen

FORSKER: Stig Jarle Hansen forsker på piratvirksomhet. Han anbefaler ingen å reise til somaliske farvann.

Foto: Håkon Sparre / UMB

Skeptisk

Piratforsker og professor Stig Jarle Hansen ved Norges biovitenskapelige universitet sier piratene i Somalia de siste årene har hatt flere nederlag på sjøen.

– De har blitt svekket, skipene har blitt bedre forberedt på angrep. Mellomlederne har imidlertid aldri blitt tatt. Det er mange pirater der ennå, men det er mindre aktører, sier han.

Han mener likevel at å reise til disse farvannene er som å kaste terninger om livet. Piratene lever av kidnapping og løsepenger.

Lar seg ikke skremme

– I motsetning til nigerianske pirater som gjerne mishandler gislene, behandler somaliske pirater folk bedre. Gisler er verdier for dem. Ting kan likevel gå galt, sier Hansen.

Andhøy lar seg ikke påvirke av ekspertenes skepsis til reisen.

– Å dømme mine seilplaner uten kjennskap til rute, eller hvem vi skal møte må stå for andres regning. Jeg mener det er en større fare å legges inn på et offentlig sykehus enn å ferdes på Det indiske hav.

Nye kapringer i vår

I april spekulerte the New York Times i om pirattrusselen var tilbake etter noen år uten store angrep. Da ble fire skip ble angrepet av somaliske pirater. Ett av dem ved Puntland nordøst i Somalia.

Mohamed Mubarak som driver organisasjonen Marqaati som kjemper mot korrupsjon, sa til avisa at myndighetenes mangelfulle tilstedeværelse i dette område skaper problemer.

– Her kan man gjøre som man vil. Pirater og kriminelle gjenger har fritt spillerom, sa Mubarak.