Hopp til innhold

- Tror jeg kommer til å savne kaffen mest

Kun utstyrt med ferskt vann, telt, primus og matauk-redskaper, skal NRK-journalist Jan Gulliksen bo en uke på en av øyene i Vestfold-skjærgården.

Jan Gulliksen

Kaffekoppen står vanligvis trofast ved Jans side. Nå blir det en uke uten kaffe.

Foto: Marianne Aakermann / NRK

I neste uke flytter kollega Jan Gulliksen ut på ei øy i Oslofjorden. Han skal bo der helt alene og får ikke spise noe annet mat enn den han finner der ute blant svaberg og kratt.

Han kan selvsagt spise en munnfull strandsnegler, tygge seg gjennom noen grønne planter og håpe på fiskelykke. Men spørsmålet er om det er nok?

Det hele startet da Jan en kald vinterdag i febrar slang litt med leppa i redasjonen en tidlig morgen. I forbifarta nevnte han for redaksjonssjefen at det hadde kanskje vært moro å bo og rapportere fra en øde øy i sommer. Redaksjonssjefen tente umiddelbart og dermed ble er en impulsiv strøtanke i ferd med å bli en tøff virkelighet for Jan.

Øy i Vestfold-skjærgården

Her skal Jan bo en uke, og leve av det han finner på øya.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

De siste dagene har Jan vært observert i redaksjonen, med utskrifter fra NRKmat, på for eksempel på strandkrabbesuppe og neslesuppe. Og vi kollegene har alle råd om hvordan han burde gå frem for å overleve uka på en øde øy, mens vi innerst inne er glade for at det er han og ikke oss som slang med leppa. Uansett er det nok lurt å forberede seg litt.

– Reine luksuslivet

Mens han har forberedt seg på øyuka kom han over ei bok som heter «Friluftsliv året rundt – Håndbok med praktiske tips og råd», og skjønte at forfatteren Per Ulrich Kristiansen kunne sitte på mye nyttig informasjon. Boka er omtalt som «hakkespettboken for voksne». Kristiansen har bakgrunn fra forsvaret og holder kurs om hvordan å klare seg i villmarka. Og han mener øyuka er en enkel utfordring.

– Du skulle jo ha overflod av matmuligheter på denne tiden av året. Hadde det vært i desember, januar eller februar, så hadde det vært en skikkelig utfordring. Men nå på høysommeren er det bare luksusliv, sier Kristiansen på telefon fra Nord-Sverige, der han er på tur nå.

Kristiansen mener Jan vil kunne finne brukbart søppel som har drevet i land på øya.

– På de fleste øyer er det mye søppel som har drevet i land, rester av fiskeutstyr, bøtter, garnringer og rester av trålnoter. Og da kan du improvisere og bygge deg både kjøleskap og røykeovn og fiskeredskaper.

– Da kan du dø i løpet av en uke

Men det viktigste rådet Kristiansen har å gi, er å holde seg varm.

– Ikke bli våt hvis det regner, og unngå å bli syk og skade deg. Også må du holde humøret oppe. Det skulle gå greit i en ukes tid.

Løvetann i solskinn

Løvetannblader kan bli en viktig kilde til næring for Jan.

Foto: Edny Rønne

Når det gjelder det å finne mat på øya, så anbefaler overlevelses-eksperten å gå for ting som er lett å kjenne igjen og som vi vet har næring og som kroppen tar til seg næring fra. Han nevner unge blader fra løvetann og brennesle, det inneholder næring og smaker godt, ifølge forfatteren.

– Så du kan fiske fisk, og lage en stuing av brennesle og løvetann, for det er jo godt med litt grønt til. Også kan du koke te av furunåler eller einer. Einerbærene kan du jo også brukes om krydder.

Men han advarer også. For selen i Oslofjorden har mye parasitter, det samme har sjøfuglene, ifølge Kristiansen. Så han understreker at Jan må sørge for at fisken og annen sjømat må varmes opp til minst 60 grader.

– Ikke spis noe som gjør deg syk. Tilbered maten sånn at du holder deg frisk. For hvis du ikke får vann, så kan du bli veldig syk og dø i løpet av en ukes tid. Og får du en kraftig diare, så kan du også bli veldig syk og dø i løpet av en ukes tid eller to.

Konkurranser

I forbindelse med at Jan blir øyboer en uke, så har vi tenkt å kjøre noen små konkurranser.

  • Hvor. På hvilken øy er Jan? Det er i Vestfold-skjærgården, men det er også alt vi forteller deg.
  • Vekt. Rett før Jan reiser ut på mandag morgen, skal han veies. Og spørsmålet er selvsagt – hvor mye veier han når han kommer hjem igjen?
  • Selfie. Vi vet at mange av dere bruker skjærgården flittig. Er du på båttur og ser Jan, så deler vi villig vekk noen premier for selfies med Jan også.
  • Mattips. Jan har ikke med seg mat, og skal leve av det han fanger og det han finner. Han kommer til å trenge hjelp. Har du kanskje et godt tips til hvordan han kan tilberede tang? Strandkrabber? Brennesle?
Arne tester lyd

Arne Marthinsen skal daglig besøke øya, med utstyr så Jan kan være med direkte i sendingene våre. Men han har ikke lov til å hjelpe Jan på noen måte.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Følg Jans øyliv hver dag i sendingene våre, på Facebook og på Instagram. Vi kommer også til å sende direkte på nett-tv fra øya, hver dag. Følg med her på nettsidene våre. Jan kommer til å ta bilder både til Facebook og Instagram, der han bruker emneknaggen #nrkøya. Og det må gjerne du gjøre og. Kanskje kan vi lage et flott skjærgårdsalbum.

Har du tips, kommentarer eller lykkønskninger, kan du benytte kommentarfeltet nedenfor.