Hopp til innhold

Deilige oppskrifter med ugress

De fleste av oss har nok av ugress i hagen. Hvorfor ikke bruke det til noe? Her får du oppskrifter på både mat og drikke med ugress som hovedingrediens.

Løvetann i solskinn

Med litt innsats kan de knallgule blomstene bli til nydelig vin.

Foto: Edny Rønne

Brenneslesuppe (4 pers)

  • 1 finhakket løk
  • 2 poteter i biter
  • olivenolje
  • 4-6 never nesleskudd
  • 1 liter god kraft eller vann og buljongpulver/soyasaus
  • salt, pepper, reven muskat

Bruk små skudd av brennesle (10-20 cm), og høst dem med saks og hansker. Surr løk og potetbiter i oljen til løken er blank. Tilsett finhakket nesle, og surr litt til. Tilsett væsken, og la det koke i 5-10 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat. Ønskes en fyldigere suppe kan man tilsette en skvett fløte. Suppen kan serveres med kokte eggebåter, en klatt rømme, cottage cheese, krutonger, flatbrød eller annet godt.

Brennesle-suppe

Bruker du en stavmikser får du en jevnere suppe uten store biter.

Foto: Egil Torheim / NRK

Skvallerkålstuing

  • 4-5 never unge skvallerkålblader
  • 2 ss olivenolje
  • salt/urtesalt/soyasaus
  • 2 1/2 –3 dl melk
  • ca 2 ss maizenamel i 1 dl vann
  • reven muskat

Skyll bladene, og hakk dem fint. Surr bladene i olje sammen med det salte. Tilsett melken, og la det småkoke ca. 5 minutter. Rør maizennamelet ut i vannet, og tilsett dette. Gi det hele et kort oppkok, og smak til med reven muskat. Denne retten smaker godt tidlig på sommeren f.eks. sammen med røkelaks, eggerøre og flatbrød

Løvetannvin

Løvetannblomster kan bli til en velsmakende og vakkert gylden hetvin. Vin laget av bare det gule i blomsten smaker aller best, men er mer tidkrevende å lage. Bruker du hele blomsten får vinen en bitrere smak som etter enkeltes mening kan minne om grekernes retsina.

Til 5 liter vin trenger du:

  • 3 liter av bare det gule på løvetannblomsten
  • 4 liter vann
  • 1,5-2 kg sukker
  • 2 sitroner
  • 3 appelsiner
  • 50 gram bakegjær
  • 1 ristet brødskive

Plukk blomstene på et sted du vet ikke er sprøytet, og la dem ligge til kvelden. Når de har lukket seg er de lettere å rense. Hell kokende vann over, og la det stå med klede over i to døgn.

Sil det hele i et klede eller putevar, og press saften godt ut. Løs opp sukkeret i saften.Tilsett revet skall, og saften av sitroner og appelsiner. Smør fersk bakegjær på en ristet brødskive, og legg den i bøtten. Dekk til med klede og lokk, og la det stå på et lunt sted i 2-3 uker.

Sil på ny, og hell væsken over på en fem liters beholder med gjærlås . Etter to måneder på et lunt sted, kan vinen tappes om. Når den slutter å gjære og blir klar, kan den tappes på flasker og lagres kaldt.

Klar til jul: Løvetannvin blir bedre ved lagring, men allerede ved juletider bør du kunne smake på den.

Les: Ugress på middagsbordet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)