Brenneslesuppe (4 pers)
- 1 finhakket løk
- 2 poteter i biter
- olivenolje
- 4-6 never nesleskudd
- 1 liter god kraft eller vann og buljongpulver/soyasaus
- salt, pepper, reven muskat
Bruk små skudd av brennesle (10-20 cm), og høst dem med saks og hansker. Surr løk og potetbiter i oljen til løken er blank. Tilsett finhakket nesle, og surr litt til. Tilsett væsken, og la det koke i 5-10 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat. Ønskes en fyldigere suppe kan man tilsette en skvett fløte. Suppen kan serveres med kokte eggebåter, en klatt rømme, cottage cheese, krutonger, flatbrød eller annet godt.
Skvallerkålstuing
- 4-5 never unge skvallerkålblader
- 2 ss olivenolje
- salt/urtesalt/soyasaus
- 2 1/2 –3 dl melk
- ca 2 ss maizenamel i 1 dl vann
- reven muskat
Skyll bladene, og hakk dem fint. Surr bladene i olje sammen med det salte. Tilsett melken, og la det småkoke ca. 5 minutter. Rør maizennamelet ut i vannet, og tilsett dette. Gi det hele et kort oppkok, og smak til med reven muskat. Denne retten smaker godt tidlig på sommeren f.eks. sammen med røkelaks, eggerøre og flatbrød
Løvetannvin
Løvetannblomster kan bli til en velsmakende og vakkert gylden hetvin. Vin laget av bare det gule i blomsten smaker aller best, men er mer tidkrevende å lage. Bruker du hele blomsten får vinen en bitrere smak som etter enkeltes mening kan minne om grekernes retsina.
Til 5 liter vin trenger du:
- 3 liter av bare det gule på løvetannblomsten
- 4 liter vann
- 1,5-2 kg sukker
- 2 sitroner
- 3 appelsiner
- 50 gram bakegjær
- 1 ristet brødskive
Plukk blomstene på et sted du vet ikke er sprøytet, og la dem ligge til kvelden. Når de har lukket seg er de lettere å rense. Hell kokende vann over, og la det stå med klede over i to døgn.
Sil det hele i et klede eller putevar, og press saften godt ut. Løs opp sukkeret i saften.Tilsett revet skall, og saften av sitroner og appelsiner. Smør fersk bakegjær på en ristet brødskive, og legg den i bøtten. Dekk til med klede og lokk, og la det stå på et lunt sted i 2-3 uker.
Sil på ny, og hell væsken over på en fem liters beholder med gjærlås . Etter to måneder på et lunt sted, kan vinen tappes om. Når den slutter å gjære og blir klar, kan den tappes på flasker og lagres kaldt.
Klar til jul: Løvetannvin blir bedre ved lagring, men allerede ved juletider bør du kunne smake på den.
Les: