Hopp til innhold

Vil ha flere menn i helsesektoren

For tredje gang får arbeidsledige menn mulighet til å få fagbrev som helsefagarbeider.

Menn i Helse

MENN I HELSE: Tonny Reierstad og Jean André Amundsen gleder seg til å bli helsefagarbeidere.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

27 spente mannfolk mellom 25 og 55 år samlet seg på konferansehuset i Tønsberg torsdag denne uken.

De har tidligere fått hjelp fra NAV, men er nå utvalgt til å følge et komprimert utdanningstilbud for å bli helsefagarbeider med fagbrev.

– Betyr mye

Norge har et stort behov for utdannet helsepersonell og jobbmulighetene er svært gode. I 2035 kan det på landsbasis mangle 57.000 helsefagarbeidere, ifølge beregninger Statistisk sentralbyrå har gjort.

– Å komme tilbake i jobb betyr alt. Du er nesten garantert jobb når du er ferdig med skolen.

Det mener Tonny Reierstad og Jean André Amundsen.

Begge har vært på jobbsøking i flere måneder. Nå er de to av de utvalgte som skal være med i prosjektet Menn i helse, et prosjekt av blant annet NAV, Fylkesmannen, og Helsedirektoratet. Hvis alt går etter planen er de innen tre år ferdige og klare til å entre arbeidsmarkedet med et rykende ferskt fagbrev.

– Jeg er helt fersk. Jeg har aldri vært i helsesektoren før, så for meg så er det veldig spennende å prøve det ut og se om det virkelig er en karriere for meg, sier Jean André Amundsen.

Fra byggebransjen til helsefaget

Are Mathisen

Are Mathisen har jobbet i byggebransjen siden har var tenåring, men skal nå ta fagprøven for å bli helsefagarbeider.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

For tredje gang i Vestfold er Menn i helse arrangert. For to år siden var det 38 år gamle Are Mathisen (38) som satt spent ytterst på stolen. Denne gangen skal han stå foran alle og fortelle om sin opplevelse av utdanningsprogrammet.

– Det har vært noen utfordringer. Det er noe med å være 37 eller 38 år og begynne å ta prøver igjen, forteller Mathisen.

Om halvannet år skal han ta fagprøven, og innrømmer at helsefagarbeider ikke akkurat var i tankene for et par år siden.

– Jeg har jobbet i byggebransjen siden jeg var 18 år, så det å plutselig være inne i helsefaget, det kom brått på. Men det har vært en gave.

– For lite menn

Frode Rønsberg

Frode Rønsberg, nasjonal koordinator for Menn i helse sier at det er viktig at flere menn velger dette yrket.

Foto: Dina Sofie Espeseth / NRK

I Vestfold i år var det 66 søkere som ønsket å være med. Nasjonal koordinator for Menn i helse, Frode Rønsberg, sier at kun en av ti helsefagarbeidere er menn, og dette ville de gjøre noe med.

– Målet for Menn i helse handler konkret om å øke antallet menn som tar fagbrev som helsefagarbeider. Vi ønsker også å normalisere det å være mann som tar en helsefaglig utdanning, sier Rønsberg.

Reierstad og Amundsen gleder seg til å sette seg på skolebenken igjen.

– Mine forventninger er å kunne få det til, komme i mål og få motivasjonen tilbake igjen også komme i jobb. Det er en stor gullgruve i seg selv, avslutter Amundsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark