Innstilte 16-åring som ordførerkandidat

Problemet er bare at kandidaten er for ung til å bli ordfører.

Eivind Yrjan Bøe Stamnes med grønt skjerf og blå jakke utenfor rådhuset i Tønsberg.

Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg valgte Eivind Yrjan Bø Stamnes som ordførerkandidat på torsdag. Ifølge partiet er han Norges yngste ordførerkandidat noensinne. Han er 16 år, og fyller 18 år etter valget.

Foto: Henrik Bøe / NRK

16 år gamle Eivind Yrjan Bøe Stamnes har ikke stemmerett, og det betyr at han ikke kan bli ordfører. Likevel innstilte Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Tønsberg Stamnes som ordførerkandidat på torsdag.

– Jeg føler at jeg kjenner politikken godt. Mange politikere i denne byen har sittet i mange år, og jeg ønsker å få til et politisk skifte med ungdommer. Jeg er veldig glad for at jeg får lov til å være en del av dette skiftet, sier Stamnes til NRK.no.

– Men er det ikke litt uprofesjonelt å innstille en ordførerkandidat som dere ikke vet om kan bli ordfører?

– Noen vil mene det, men dette er mye mer en demonstrasjon av ungdoms rettigheter og det at ungdom har en plass i samfunnet, enn en realitet i at vi ønsker å ha ordfører. Jeg anser det ikke som uprofesjonelt av Mdg, det er en utrolig stor tillitserklæring til meg.

Les også:

Beklager feilen

Ifølge Frode Jacobsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet kan bare personer over 18 år bli ordførere.

– Kommuneloven fastsetter at ordførerkandidater og varaordførere må bli valgt blant kommunestyrets medlemmer. Disse må være over 18 år, skriver han i en e-post.

Det var ikke MDG i Tønsberg klar over da de holdt torsdagens nominasjonsmøte.

– Vi handlet i god tro. Lovteksten er ikke klar på hvor gamle ordførerkandidater må være. Vi har blant snakket med fylkesmannen og andre i det politiske miljøet om dette. Slik vi tolket lovteksten og signalene fra disse personene var det lov å innstille Stamnes. Vi må bare beklage feilen, sier leder av partiet Kjell Anders Lier.

Han sier at partiet nå skal se på saken på nytt.

– Likevel kan ingen nekte oss å fortsatt ha Stamnes som ordførerkandidat.

Stamnes var bare 12 år gammel da han meldte seg inn i MDG. To år senere valgte han å tilbringe arbeidsuka som ordfører i Andebu kommune.

Kjell Anders Lier, leder Miljøpartiet de grønne Tønsberg

Kjell Anders Lier, leder av Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg, beklager at partiet ikke sjekket godt nok hvor gamle ordførerkandidater må være.

Foto: Philip Hofgaard/NRK

Les også:

Vurderer nytt nominasjonsmøte

Lier sier at partiet ville ha Stamnes som ordførerkandidat fordi de ønsker å markere at de satser på de unge og framtida.

– Eivind er en kjempeflink fyr, og jeg mener at er man god nok, er man også gammel nok.

Vurderer dere nå å velge ny ordførerkandidat?

– Det kan jeg ikke svare på, men vi tar kanskje et nytt nominasjonsmøte med akkurat ordførerkandidat som tema, sier Lier.