NRK Meny
Normal

– Russedrakt gir ikke frikort fra straffeloven

Politiet ber russen om å ta vare på hverandre og ta hensyn til de som ikke er russ.

Russ 2013
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Russetiden betyr at det kommer en del klager til politiet.

Det sier ordenssjef i politiet i Tønsberg, Frank Gran.

Når russetiden er i gang får politiet ofte meldinger om høy og støyende musikk, men det er andre meldinger Gran frykter mer.

– Det er trist med meldinger om voldsepisoder som skjer blant russ. Vi ønsker å påpeke at russen må ta vare på hverandre. Russetiden er en kort periode, og det er helt klart at de fortjener å ha det hyggelig. Men de må huske på at det kommer en tid etter det her, sier Gran.

Ingen frikort for russen

Frank Gran

Frank Gran mener det er helt greit at foreldre har noen regler, selv om barna er over 18 år.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Politiet har hatt god dialog med russen før årets russetid starter opp.

– Vi har hatt møter på samtlige videregående skoler. Der har vi pratet om hva som er greit og hva som er mindre greit, sier Gran og legger til:

– Vi har også fortalt at vi i politiet har lett med lupe for å finne smutthull i lovverket der det står at den og den loven ikke gjelder for russ. Det har vi ikke funnet så langt. Russekort og russedrakt gir ikke frikort mot straffeloven, forklarer Gran.

– Ta hensyn til de som ikke er russ

Politiet syntes også det er viktig at russen tar hensyn til de som ikke er med på deres feiring.

– Det er jo en stor andel av befolkningen som ikke er russ, og det mener jeg de skal ta hensyn til. Selv om de skal ha det hyggelig, så skal de også ta hensyn til at de som ikke er russ har krav på å ha det hyggelig, forteller Gran.

Han ber også russen huske på at de bærer en slags uniform

Russetreff 2013

Politiet håper russen blir flinke til å ta vare på hverandre. Bildet er fra russetreffet på Lillehammer i 2013.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Det gjør at det som skjer av dårlige hendelser, detter over på dem som ikke ønsker å gjøre dumme ting. Årets russ er et produkt av tidligere års russ. Regler, normer og ting som vi forsøker å hjelpe dem med er et produkt av tidligere år. Så langt har russen klart seg bra. Det er noen utskudd, og de må vi selvsagt prate med, sier Gran.

Foreldre kan sette regler

En av tingene politiet trekker frem, som de mener svekker dømmekraften og evnen til å ta vare på hverandre, er å bli for full.

Gran mener russen må forholde seg til hverandre som gode medmennesker, og ber også foreldrene passe på.

– Jeg er veldig opptatt av at foreldrene må følge med, selv om barna er over 18 år. Bor barna hjemme hos foreldrene, så er det helt greit for foreldrene å ha noen regler for barna sine. Man er ikke fritatt, avslutter Gran.