NRK Meny
Normal

Ingen allianse i Porsgrunn

Arrangørene av et Fritt Ord-støttet debattmøte vil saksøke Ælvespeilet kulturhus i Porsgrunn. Kulturhusledelsen avlyste møtet, og arrangørene hevder det var fordi Hans Lysglimt Johansen planla å stifte det nye partiet Alliansen Norge ut av EØS samme sted.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen

Debattforum Larvik hevder at Hans Lysglimt Johansens tillyste pressekonferanse om det nye partiet Alliansen Norge ut av EØS var grunnen til at Ælvespeilet kulturhus avlyste et debattmøte. Det avviser kulturhuslederen.

Foto: NRK

Møtet som Debattforum Larvik hadde invitert til i går kveld, hadde som tema "Hva truer Norge nå?". I utgangspunktet skiltet arrangørene med kjente samfunnsdebattanter som Hege Storhaug og Christian Tybring-Gjedde, men disse trakk seg. Det gjorde også Telemarksavisa-redaktør Ove Mellingen som skulle vært møteleder.

Endringer førte til avlysning

Knut Inge Solbu

Vi har ikke noe imot et arrangement av den typen Debattforum Larvik ville ha, og de må gjerne finne en ny dato, sier kulturhusleder Knut Inge Solbu.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Endringene førte til at kulturhuset avlyste møtet, sier kulturhusleder Knut Inge Solbu.

– Når tre av fem deltakere trekker seg, blir det ikke det møtet vi har markedsført på nettsidene våre lenger. Vi har 400–500 arrangementer i året, og det er viktig for oss at publikum kan stole på at de får det vi markedsfører.

Det er ikke en forklaring som Debattforum Larviks leder Bjørn Melleby godtar. Han varsler søksmål mot Ælvespeilet.

– Avlysningen av møtet er avtalebrudd. Det er også brudd på norsk lov når det gjelder ytrings- og forsamlingsfrihet.

– Vrangvilje

Bjørn Melleby

Bjørn Melleby i Debattforum Larvik vil bake inn ressursbruken under planleggingen av debattmøtet i søksmålet mot Ælvespeilet kulturhus.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Melleby stusser på avlysningen og mener det må ligge vrangvilje bak. Han viser til at Hans Lysglimt Johansen, – som for øvrig skulle være debattant i møtet -, hadde tillyst en pressekonferanse samme sted rett etter der han ville stifte partiet Alliansen Norge ut av EØS.

– Så har de sauset sammen dette til ei suppe om at de to arrangementene hadde noe med hverandre å gjøre. Det hadde de ikke.

Melleby vedgår at han er blitt spurt om å være det nye partiets talsmann, men han takket nei.

Hadde ingen kontakt

Kulturhusleder Knut Inge Solbu avviser at avlysningen av det planlagte møtet hadde noen sammenheng med Lysglimt Johansens planlagte pressekonferanse.

– Fram til kvelden før møtet, og etter avlysningen av det, hadde vi ikke kontakt med noen fra det nye partiet. Vi ble kontaktet senere på kvelden med spørsmål om de kunne ha en pressekonferanse hos oss. Vi svarte med et pristilbud, og de svarte med at de ville ha arrangementet sitt i Oslo.