Normal

– Det hender vi bommer

Influensasesongen er ikke langt unna, og allerede nå kommer anbefalingene om å vaksinere seg dersom du er i risikogruppen.

Influensavaksine

Nå er det på tide å bestille time for å få satt influensavaksine dersom du er i risikogruppen eller av andre årsaker ønsker å unngå årets influensa.

Foto: Marie Roksund/NRK

Eldre over 65 år, personer med luftveisinfeksjoner og gravide er alle i det Folkehelseinstituttet omtaler som risikogruppen.

– Også er det en del som tar vaksinen fordi de ikke ønsker å bli syke. Jeg er en av dem, og har ikke hatt influensa siden 90-tallet, sier Olav Hungnes, seniorforsker ved virusavdelingen til Folkehelseinstituttet.

Les også: Advarer eldre mot dårlig influensavaksine

Reagerer uansett forskjellig

Uansett om du er i en risikogruppe eller ei vil alle reagere forskjellig på et influensavirus. Noen blir veldig syke mens andre slipper billig unna forteller Hungnes.

Olav Hungnes

Olav Hungnes, seniorforsker ved virusavdelingen til Folkehelseinstituttet, sier vaksinen aldri vil kunne gi 100 prosent sikkerhet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Og det å vaksinere seg er heller ikke hundre prosent sikkert, for det hender de bommer med vaksinen de lager.

– Fjoråret var nok et slikt år. Da hadde hvert fall et av virusene en gruppe som hadde forandret seg så mye at effektiviteten av vaksinen mot det viruset var mye lavere, sier Hungnes.

To ganger i året setter et ekspertpanel i regi av Verdens helseorganisasjon seg ned å oppdaterer anbefalinger, slik at vaksinen til enhver tid er oppdatert.

Ifølge Hungnes er det umulig å lage en vaksine som treffer 100 prosent. Men det er heller ikke nødvendig for å få en god effekt.

– Vi vil alltid ligge litt etter, for en lager jo ny vaksine ut ifra det en vet om de virusene som allerede kan være flere måneder gamle. Så skal da den nye vaksinen fungere for virus som ligger opp mot ett år frem i tid.

Fungerer ikke 100 prosent

Hungnes forteller at selv om influensaen opptrer ulikt fra år til år, så oppleves den ganske likt dersom en blir smittet to år på rad.

– Er jeg trygg hvis jeg tar vaksinen?

– Du er tryggere. Den gir ikke hundre prosent sikkerhet for ikke å bli smittet, på samme måte som at bilbelte og redningsvest ikke gir hundre prosent sikkerhet, sier Hungnes.

Han legger til at de ser at de som vaksineres ikke har hundre prosent effekt av vaksinen I noen tilfeller er ikke effektivitetstallene høyere enn femti prosent.

– Vi ser likevel på dette som effektivt for mange, spesielt de som er i risikogruppen. Men en er absolutt ikke garantert og ikke få influensa selv om en vaksinerer seg, avslutter Hungnes.

Og influensasesongen er allerede i gang, men vil trolig ikke nå toppen før på nyåret.