– Husk refleks!

Her er huskelisten for en trygg og fin halloweenfeiring.

Julebukkar i Fjordgata

Barn kler seg ut og går fra dør til dør for å be om godteri. Husk refleks, minner brannvesenet om. (arkivbilde)

Foto: Kari H. Sunnarvik

Til søndag er det Allehelgensdag, og i løpet av helgen skal mange gå fra dør til dør og si knask eller knep. Barn kles ut og hus pyntes opp med gresskarlykter og spindelvev.

I den forbindelse ønsker Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) å fokusere på sikkerhet.

– Det aller viktigste er at de små og store som er ute og går er synlige i høstmørket. Vi oppfordrer alle til å bruke refleks, sier informasjonsrådgiver Arnt Folvik i VIB.

Den andre tingen de naturlig nok er spesielt opptatt av, er bruken av åpen ild – fakler eller levende lys inni dekorasjoner.

– En ting er at dekorasjonene kan ta fyr, noe ganske annet er at de fleste halloweendraktene er laget av helsyntetisk materiale, sier han og forteller om en test brannvesenet i Manchester i England har utført.

– Noen av produktene de testet stod i full fyr i løpet av ni sekunder, da var hele drakten brent opp. Derfor er det særlig viktig for oss at barna ser og at klærne deres ikke er så store at de kommer borti flammer.

Arnt E. Folvik

TRYGG: Arnt Folvik ønsker alle en trygg og «skremmende fin» halloweenfeiring.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Fire tips

Aller helst ser Folvik at folk bruker lommelykt eller LED-lys dekorasjonene sine.

– Det kan være vel så bra, og da slipper man hele brannfaren.

VIB har ansvar for seks kommuner i Vestfold. Så langt har de ikke opplevd noen store problemer i forbindelse med halloween, men for å være føre var har de laget en liste med råd for en trygg og fin feiring:

  • Bruk refleks! Det finnes mange skumle halloweenreflekser. Gi også gjerne barna en lommelykt når de er ute. Å bli sett er viktigst!
  • Lommelykt eller elektriske lys i gresskaret er tryggest. Bruker dere levende lys, så vær oppmerksom på avstanden til annet brennbart, og at små barn kan komme på besøk.
  • Åpne flammer er skummelt. Lær barna om farene og viktigheten av å holde seg unna.
  • Barn bør ha tilpasset bekledning så de ikke snubler. Har de maske på, pass på at kikkhullene er store nok og rett plassert.
Halloweenlykt

UNNGÅ BRANN: Dekorasjoner kan ta fyr, så avpass avstanden til annet brennbart eller bruk elektriske lys, råder Vestfold interkommunale brannvesen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK