NRK Meny
Normal

Hortensmann i korrupsjonssak

Kjell Arne Bratli fra Horten er trukket inn i korrupsjonsetterforskningen som Økokrim har startet mot blant andre flere forsvarstopper.

Siemens
Foto: CHRISTOF STACHE / AP

Økokrim har mistanke om at flere bedrifter kan ha bestukket fremstående folk i Sjøforsvaret for å få omfattende kontrakter.

Kjell Arne Bratli er Stortingets ombudsmann for forsvaret. Det er likevel hans interesse for golf, hans store kontaktnett i Sjøforsvaret, og hans evner til å organisere som skal ha trukket ham inn i saken.

Tilrettelegger

Gjennom mange år har golfinteresserte sjøforsvarstopper dratt sammen til Spania for å spille golf. Bratli skal, ifølge VG, være mannen som har stått for den praktiske tilretteleggingen av turene.

Det var disse golfturene som endte med bedrageritiltale mot kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik. Karlsvik ble frikjent for bedrageri, men nå er han, flere andre sjøforsvarstopper og flere næringslivstopper siktet for korrupsjon i forbindelse med turene. Økokrim mener at blant andre Siemens har betalt både middager og opphold for de militære golfturistene. Siemens har hatt store oppdrag for Sjøforsvaret.

Under rettsaken mot Karlsvik fortalte Bratli at hans nære vennskap med en hotelldirektør i Spania gjorde at de militære golfspillerne slapp unna med svært lave hotellregninger.

Bratli ikke siktet

Da Økokrim i går ransaket hjemmene og kontorene til mange av golfturdeltakerne, var politifolkene også i Bratlis hjem i Horten.

Flere tidligere og nåværende offiserer er alt siktet for korrupsjon i denne saken, og en Siemens-topp har trukket seg. Selv oppfatter Bratli seg som vitne.

Både i Økokrim, Forsvaret og Stortinget er alle forsiktige med å kommentere. Ingen er så langt verken tiltalt eller dømt for korrupsjon. Økokrim mener likevel at det er skjellig grunn til mistanke om at noe ulovlig har skjedd. Det er det politiet nå prøver å finne ut mer om.