NRK Meny
Normal

NHO berømmer Horten for fremgang

Horten er landets trettende beste kommune på kompetanse for næringslivet. Larvik er derimot den dårligste store Vestfoldbyen i NHOs årlige kommune-NM.

Høgskolen i Sørøst-Norge

Varaordfører i Horten, Ivar Andreassen, tror Høgskolen i Sørøst-Norges arbeid med teknologi på Bakkenteigen er viktig for kompetansen i kommunen.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Kristin saga NHO

Regiondirektør i NHO Vestfold er fornøyd med at ni av 14 kommuner i Vestfold klatrer i kommune-NM.

Foto: NHO

– Det er veldig viktig å berømme Horten for å ha klatret 16 plasser. Jeg synes det er en mer interessant utvikling enn at Tønsberg fortsatt ligger på Vestfold-toppen uten og gjort noe for det, sier Kristin Saga, regiondirektør i NHO Vestfold.

NHOs kommune-NM er en årlig statistikk som rangerer landets kommuner etter hvor gode de er på blant annet økonomi, vekst og næring.

Ni av 14 kommuner i Vestfold går frem på statistikken i år. Saga trekker frem Horten fordi det er sjelden kommuner som allerede er blant landets 100 beste gjør så store sprang.

Kompetanse i Horten

Varaordfører i Horten, Ivar Andreassen

Varaordfører i Horten, Ivar Andreassen er stolt av det høye kompetansenivået i kommunen.

Foto: Jan Olav Lohne

– Det er veldig hyggelige tall å lese. Vi har en industri med veldig høy kompetanse i Horten kommune, sier varaordfører i Horten, Ivar Andreassen.

I statistikken er nemlig Horten rangert som landets 13. beste på kompetanse. Dette er med på å flytte kommunen fra nummer 69 til 53 i landet.

– Vi har mikroteknologien som gjør det veldig bra, og det er mange slike bedrifter i byen. Kommunen prøver å legge til rette, men mye av suksessen skyldes også Høgskolemiljøet som er veldig bra for Horten, forteller han.

Kommunens øvrige tall er ikke fullt så gode, og særlig høyt sykefravær og arbeidsledighet teller negativt. Også her ser Andreassen at de gjør fremskritt, og håper på en positiv utvikling videre.

Larvik langt bak

Det er klare sammenhenger mellom høye innbyggertall i kommuner og god plassering i statistikken. Allikevel havner Vestfolds nest største kommune, Larvik, på niendeplass i fylket, bak blant annet Andebu.

På landsbasis klatrer Larvik 17 plasser og havner som nummer 165. Dette tar ordfører Rune Høiseth med avmålt optimisme.

– Det er et sunnhetstegn. Uten at vi har klatret så veldig mye opp, er det et skritt i riktig retning.

Kommunen har tidligere slitt med dårlig økonomi men ligger i år som nummer 60. Samtidig er de blant landets 40 prosent dårligste på arbeidsmarked.

– Én faktor som spiller inn er at når regjeringen fordeler statlige arbeidsplasser utenfor Oslo, ser vi at Larvik taper. Tønsberg ligger på 10–11 prosent, mens vi bare har 2-3, sier Høiseth.

Rune Høiseth

Fremgangen på statistikken er et skritt i riktig retning, mener ordfører i Larvik, Rune Høiseth.

Foto: Jan Gulliksen / NRK