Hopp til innhold

Historien om den røde sløyfa

Andebus ordfører hadde med seg en rød sløyfe til minne om juletradisjonen han hadde med sin 12 år gamle sønn John-Martin.

Rød sløyfe

JOHN-MARTINS SLØYFE: Et lite rødt tøystykke betyr noe helt spesielt for Andebus ordfører, Bjarne Sommerstad.

Foto: Linn Udnes / NRK

Hver ukedag frem mot jul får NRK Vestfoldsendinga besøk av kjente vestfoldinger som har en historie de ønsker å dele. Hør dagens historie klokka 08:40 på NRK P1.

Merket juletrær med sønnen

Det har gått fire år siden 12 år gamle John-Martin omkom i en tragisk ulykke hjemme på gården i Andebu. De gode minnene lever dog i beste velgående.

Bjarne Sommerstad

MINNES SØNNEN: Hver jul fortsetter Bjarne Sommerstad tradisjonen med å gå ut i skogen for å merke trær. Med seg har han datteren og svigersønnen, før var det sønnen John-Martin.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– En tradisjon vi har hjemme hos oss er å merke juletrær, far og sønn har bestandig gått ut i skauen rett før snøen har lagt seg noen uker før jul, forteller dagens juletregjest 2. desember, ordfører Bjarne Sommerstad.

En tøyremse med rød farge var den sønnen hans pleide å bruke. I 2008 kjøpte familien et gårdsbruk med mange fine trær.

– Det siste året John-Martin levde var han 11 år. Han ville gjerne tjene egne penger, og jeg sa at han kunne merke noen trær og selge de før jul, men da måtte han fikse med alt selv, sier ordføreren.

Eget firma som 11-åring

Som sagt, så gjort. Sønnen gikk i gang med å lage egne fakturaer og fikset det meste. Til og med en egen logo fikset han.

– «Sommerstad skau og grønt» kalte han firmaet for, han dreiv markedsføring for juletrærne. Han måtte merke dem, hugge dem og få dem hjem selv, husker Sommerstad.

Han hadde røde sløyfer mens Bjarne hadde blå. Trærne solgte han for 100 kroner meteren, og ingen slapp unna John-Martins lure forretningsideer.

– Tanta hans ville ikke ha et så stort tre, hun fikk både giro og greier, og nederst på den stod det 200 kroner. Da tanta spurte hva dette var, svarte John-Martin at «ja ja, men du veit det tante, påbegynt meter er meter». Dermed ble det 200 kroner for et tre på 1,5 meter, flirer Sommerstad.

Tradisjonen med å merke og hugge trær har fortsatt selv etter John-Martins død.

Neste gjest er Jakob Semb Aasmundsen, 17. mai-taler, skoleelev og "fordomsjournalist" i Tønsbergs Blad

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark