Bjarne Sommerstad - Bjarne Sommerstad ble ordfører i Andebu tre dager etter sønnens død. - Foto: Per Foss / NRK

Bjarne Sommerstad ble ordfører i Andebu tre dager etter sønnens død.

Foto: Per Foss / NRK

Ble ordfører tre dager etter sønnens død

Lørdag mistet Bjarne Sommerstad sin 12 år gamle sønn i en ulykke på gården. Tirsdag ble han ny ordfører i Andebu.

Det har vært noen uvirkelige dager for bonde og Senterpartipolitiker Bjarne Sommerstad i Andebu.

Lørdag mistet han sønnen sin, 12 år gamle John-Martin, i en ulykke hjemme på gården og tre dager senere ble det klart at han overtar som ordfører i kommunen.

Går på autopilot

Mandag deltok Bjarne Sommerstad på kommunens valgvake på herredshuset i Andebu. Både Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet hadde en solid fremgang i valget, men først tirsdag ble det klart at ordførervervet gikk til Senterpartiet.

– Jeg har gått litt på autopilot de siste dagene og har ikke fått startet sorgprosessen ennå, sier Sommerstad som ville delta i valgvaken fordi sønnen var svært stolt av farens politiske engasjement.

– Det har vært travelt med både valget og innhøstinga, og det har holdt meg oppe disse dagene, men jeg våkner hver morgen av at jeg skriker, sier han.

Gården til Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad - Gården til Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad. - Foto: Per Foss / NRK

Gården til Andebu-ordfører Bjarne Sommerstad.

Foto: Per Foss / NRK

Jobbet i kornbingen

John-Martin likte å hjelpe til i arbeidet på gården og lørdag var familien opptatt med å få kornet i hus før regnet som var ventet samme kveld.

– Det var svært hektisk og vi jobbet for harde livet, sier Sommerstad som hadde vært på valgkampstand tidligere på dagen.

Bjarne Sommerstad forklarer at sønnen hadde jobben med å slette ut kornet i kornbingen, en jobb han hadde gjort flere ganger tidligere, mens han selv tresket og datteren kjørte inn kornet.

Da det begynte å regne ved 20-tiden tømte Bjarne og datteren Anne-Helene det siste lasset i kornbingen. De stusset litt over at John-Martin ikke var der, men trodde han var hjemme.

– Han var ikke hjemme, så jeg håpet at han hadde gått for å møte meg. Jeg tenkte at han hadde lyst til å kjøre med treskeren hjem, men vi ringte rundt og ingen hadde sett ham, forteller han.

Falt fra stige

Familien lette etter John-Martin overalt og fikk hjelp av naboene i letingen. Da de ikke fant ham forsto de at han måtte være i kornbingen.

– Arbeidsklærne hans var borte, så vi skjønte at han ikke kunne være inne noe sted og jeg forsto at det måtte ha skjedd en ulykke, sier Sommerstad som begynte å stikke ned i kornet med en pinne, men han kjente ingenting.

Bjarne Sommerstad ,som nå begynner å bli desperat, henter en spade og begynner å spa unna kornet. Flere naboer kommer til og både brannvesenet og ambulansen blir tilkalt. Det er en av brannmennene som finner sønnen.

– Han ropte funn og da stakk jeg opp. Jeg klarte ikke å se John-Martin da de tok ham fram. Vi hadde lett og strevd i to timer og jeg skjønte at det var for sent, sier faren med gråt i stemmen.

John-Martin hadde et stort sår i ansiktet og har trolig falt fra en stige og landet med hodet på en jernbjelke. Kornet var så rått at gutten ikke kan ha sunket ned i det.

Bjarne Sommerstad - Bjarne Sommerstad har hatt det travelt med både innhøsting og valgkamp og det har holdt han oppe etter sønnens død. - Foto: Per Foss / NRK

Bjarne Sommerstad har hatt det travelt med både innhøsting og valgkamp og det har holdt han oppe etter sønnens død.

Foto: Per Foss / NRK

Varaordføreren hjelper til

Bjarne Sommerstad hadde forbredt seg før valget på at han kunne bli ordfører og har ansatt hjelp som skal ta seg av gårdsdrifta. Men tragedien som rammet familien lørdag er det umulig å være forbredt på. Likevel er han innstilt på å gå i gang med ordførervervet.

– Jeg vet at det må komme en reaksjon snart, men jeg har heldigvis fått en god varaordfører i Høyres Jan Tore Rui-Haugerød. Han er klar til å ta over når jeg og familien har behov for en pause, sier Andebus nye ordfører som ikke har fått tid til å sørge ennå.

– Jeg vet at det kommer – det må det, men han har sagt at han skal hjelpe meg.

– Var stolt

John-Martin Sommerstad var stolt av faren som var både bonde og politiker og Bjarne Sommerstad synes det er vondt at sønnen ikke får oppleve at han ble ordfører.

– Han var veldig opptatt av dette og fikk mange av vennene sine til stemme på Senterpartiet i klassevalget. Han kom hjem fra skolen og fortalte at vi vant valget i klassen hans.

– Hva tror du John-Martin hadde sagt om at du ble ordfører?

– Han hadde blitt stolt. Han var veldig stolt av meg og jeg var veldig stolt av ham, sier faren stille.

Siste nytt

  • Problemer med Telenors mobilnett

    Telenor skal igjen ha problemer med mobilnettet over hele landet. På sine Facebook-sider skriver selskapet: – Mange har problemer med å ringe fra mobil til mobil og sende SMS. Det er usikkert hvor mange som er rammet og hvor langvarig feilen er.

  • «Villmannskjøring» på E18

    Politiet fikk melding om to biler som drev med «villmannskjøring» på E18 ved Kopstad. Begge ble stoppet av politiet. Bilførerne, menn på 26 og 21 år fra distriktet, har ifølge politiet historikk på trafikale forhold og kjørte uten gyldige førerkort. Juristen besluttet derfor å beslaglegge begge bilene.

Se alle sendingene fra NRK Østafjells

NRK Østafjells logo

NETT-TV: NRK Østafjells

Hør alle sendingene fra NRK Vestfoldsendinga

Gammel radio - Foto: Vivian Stensrud / NRK
Foto: Vivian Stensrud / NRK

RADIO: Alle sendingene fra NRK Vestfold

TV og radio

Jenter i Etiopia og Malawi skal få økt selvstendighet og større innflytelse over sitt eget liv takket være årets Operasjon dagsverk. I år feirer folkehøgskolene i Norge150-årsdag. Skiringssal folkehøgskole i Sandefjord markerer jubileet med en demokratikonferanse. Gunn Birgirsdotter har skrevet boka "Pingla", en naturbok for barn. Når kommer vinteren? Vi spør en klimaforsker om hvordan været ser ut fremover.
Synth-popens tid er ikke forbi. Nå er Tønsbergduoen Argh klare med sitt første hele album. Skjærer du ut gresskar for å pynte til Halloween, og står igjen med en haug gresskarkjøtt og kjerner som du bare slenger i søpla? Gresskaroppskrifter kommer din vei i dag. Du får også høre den fantastiske historien om hun som bare ville hjelpe en svane, og som endte opp med å bli jaget jordelangs. Og vinneren av gårsdagens poesislam i Horten kommer til oss i dag...