Normal

Grått er favoritt for eier og tyv

Norges mest populære bilfarge kan være farlig. Men veldig praktisk.

Grå biler på rekke og rad
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Bilene står der på rekke og rad. Forlatt av togpendlende eiere. Det påfallende er hvor mange av dem som er grå eller sølvgrå. Forklaringen er at i Norge, som ellers i verden, er varianter av sølv og grått den mest kjøpte fargen på bil.

Risikoen for å kollidere med en annen bil er ti prosent høyere om man kjører i en sølvfarget eller grå bil, enn om man kjører i en som er hvit. Det viser en studie fra Australia. Der har man studert 850.000 kollisjoner.


Vanskeligere å se

Vinterveier

Den røde bilen syns best, men er mindre solgt likevel.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Mindre synlig rust og skitt kan være en av årsakene til at grått er så populært. Andrehåndsverdien viser seg også å være høyere for grå-/sølvfargede biler.

Undersøkelsen i Australia viser også at vær og omgivelser påvirker hvor lett bilen er å få øye på for andre trafikanter. Risikoen for ulykker er høyest i morgenlyset og i skumringen.

På disse tidene av døgnet har en svart bil 46 prosent større sjanse for å havne i en ulykke enn en tilsvarende, hvitfarget bil.

Tyver liker grått

Økonomiprofessor Ben Vollaard ved Tilburg University i Nederland har gjennomgått tyveritall der gjennom tre år og fant at også tyver var mer interessert i grå-/sølvfargede biler.

Han tror andrehåndsverdi også betyr mye for tyver.