Hopp til innhold

Gjeddeturistene blir flere

Gjedda er den nye laksen, sa tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk og fikk flere Vestfold-bønder til å satse på gjeddefiske.

Gjeddefangst

Denne tyske turisten fikk storfangsten i Borrevannet

Foto: Privat

Vestfold Bondelag jobber for å få flere bønder til å satse på utmarksbasert næringsutvikling.

Bjørn-Tore Freberg og kona er blant flere som satser på å tilby gjeddefiske på hytta de leier ut ved Borrevannet ved Horten.

– De fleste turistene kommer fra Norge, men også dansker tyskere, islendinger, svensker får vi på besøk. Særlig tyskere er veldig glad i å fiske i Norge, sier Freberg.

Gjedde

Ben har kommet helt fra Malaysia.

Foto: Privat

– Den nye laksen

Det var tidligere landbruksminister Lars Peder Brekk som på en landbrukskonferanse oppfordret bøndene til å satse på gjedda som ble omtalt som den nye laksen.

– Jeg skjønte ikke med en gang hva han mente, men forsto at han mente at vi må ta vare på gjedda som sportsfisk. Da dro jeg hjem og fikk med meg grunneiere på prosjektet med en forvaltningsplan for gjedda, forteller Freberg.

Gjeddefiske er svært populær blant fisketurister i Europa og når Vestfold har noen av de beste gjeddevannene i Norge.

Det kan være en fin tilleggsnæring for bøndene, sier Amund Kind, prosjektleder for utmarksbasert næringsutvikling i Vestfold bondelag.

– Gjeddefiske er svært populær blant fisketurister i Europa og når Vestfold har noen av de beste gjeddevannene i Norge. Det kan bli en fin biinntekt for bønder, sier han Kind.

Bjørn Tore Freberg

Bjørn Tore Freberg. I bakgrunn ligger Borrevannet.

Foto: Aina Inndreiten / NRK

Får mange henvendelser

En annen som bifaller satsingen er Kjersti Løkeberg, turistsjef i Horten.

– Jeg tenkte "endelig" da Freberg ville starte opp. Jeg håper det er flere som gjør dette fordi det er så mange som etterspør sånne ting nå, sier Løkeberg.

– Hva spør de etter?

– De etterspør innenlandsfiske, ikke bare fiske i Oslofjorden. Tidligere har de måtte gjøre finne plasser selv, men nå får turistene et mer helhetlig produkt, utdyper Løkeberg.

Og det med andre tilbud enn selve fisket er nødvendig.

Vurderer å utvide

Freberg har restaurert en stor hytte og leier ut både den, båt og kano til sine gjester.

Han samarbeider med de andre grunneierne om salg av fiskekort, men det er nødvendig å kunne tilby hytte og båtleie for å ha en inntekt på dette.

– Man må rydde fiskeplasser med greie båter og kunnskap om hvor fisken er.

Foreløpig er det Freberg som har kommet lengst med satsingen i Vestfold, men flere grunneiere er i gang med planleggingen.

– Det har gått såpass bra at vi kan tenke oss å utvide, sier Bjørn-Tore Freberg.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark