Lager gitarer av søppel

Gamle vaskebrett, planker og diverse annet de fleste ser på som "søppel" blir til gitarer i hendene på Tor-Magnus Sandbekk.

Tor-Magnus Sandbekk
Foto: Hans Christian Eide / NRK

En planke fra en gammel pall, tre strenger, noen skruer og en god del gaffatape for å feste mikrofoner og inngangen til forsterkeren.

Det er alt Tor-Magnus Sandbekk fra Stokke i Vestfold har brukt for å lage gitaren han sitter klar til å spille på.

For "instrumentmakeren" har funnet en måte å gi nytt liv til det mange vil kalle for søppel. Han lager nemlig gitarer av det meste han kommer over.

– Det er en slags slidegitar, gliser Sandbekk.

Spiller med knust flaske

Så hvordan høres det egentlig når han fyrer opp strengene?

– Det er vanskelig å si. Går du inn i en butikk og kjøper en gitar til ti tusen kroner, så låter det selvsagt bedre. Det låter som det låter, sier Sandbekk.

Så klimprer han litt på de tre strengene og forteller at han laget lysbildet, det han trekker over strengene for å skape den spesielle "slidelyden", av en flaske.

– Jeg knuste flasken inne i en pose. Så skrapet jeg en bit godt mot en stein slik at den ikke skulle ha skarpe kanter jeg kunne skjære meg på. Faktisk tror jeg jeg har hatt denne glassbiten siden ungdomsskolen.

Tor-Magnus Sandbekk lager gitarer av søppel

Gaffatape til besvær

Glassbiten bruker han også på andre strengeinstrumenter, for det er langt fra bare planker musikeren bruker når han snekrer sammen kreasjonene sine. Blant mye annet har et gammelt vaskebrett blitt til en gitar med to strenger.

Da skulle det jo egentlig være lite som kan gå galt når man skal spille, men det dukker likevel opp utfordringer i tide og utide.

– De blir jo litt ustemt noen ganger. Jøss, der døde gitaren. Gaffatapen løsnet.

Sandbekk, eller Caravan Joe som er artistnavnet hans, fikler litt med instrumentet han snart skal spille på og spør om hjelp for å holde delene sammen. Så finner plutselig den trestrengede gitaren ut at den vil samarbeide igjen.

Dermed setter han i gang med den eneste låten det så langt lar seg gjøre for ham å spille på den gamle planken.