NRK Meny
Normal

- Ingen kan ta oss

Han har til sammen 5 OL og VM-medaljer. Lørdag starter jakten mot et nytt VM gull.

Kjell Vidar Røyne

Kjell Vidar Røyne satser på gull i kjelkehockey.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Kjell Vidar Røyne fra Tønsberg vil forsvare VM-gullet fra 2004 når VM i kjelkehockey starter til helgen i USA.

Lørdag spiller Norge sin første kamp mot Tyskland, og vestfoldingen har tro på gull.

- Vi skal vinne

- Vi har trent godt i hele år, og vi vant blant annet EM i november og hadde et finaletap mot Canada i en turnering i Japan. Det har vi ikke tenkt til å gjøre denne gangen. Vi skal vinne, slår han fast.

Da landslagskompis Rolf Einar Pedersen flyttet fra Tønsberg for noen år siden, ble Røyne den eneste kjelkehockeyspiller i fylket. Utstyr til titusenvis av kroner, pendling fram og tilbake fra Oslo og 3-5 treningsøkter i uka, sliter på motivasjonen når man er alene, forteller han.

- Før kunne jeg ta en telefon til Rolf Einar så vi kunne trene sammen, det går jo ikke lenger. Det er ikke så motiverende å kjøre 20-30 kilometer på landeveiene alene, men jeg pleier å sette meg mål fremover i veien når jeg trener og tenker ”det skiltet der er faktisk VM deltakelse”, sier 37-åringen.

Ulykke som 15-åring

Han startet med kjelkehockey da han var 21 år, men Røyne ønsket egentlig å satse på alpint. Helt fram til 1985 da livet hans ble snudd på hodet.

- Jeg og noen kompiser satt på idrettsbygget på Sem mens den ble bygd, så skled jeg idet jeg skulle gå ned. Jeg datt gjennom taket som raste og da knakk jeg ryggen. På sykehuset plukka de ut beinsplinter fra tre ryggvirvler som var knekt, forteller han.

Et par år senere amputeret han den høyre leggen og i 2006 fjernet han den venstre, uten at det har satt noen stopper for han.

- Det optimale handikapet i kjelkehockey er å være dobbeltamputeret, fordi da har du mindre ”daukjøtt” å dra på og du gjør deg mer mobil under kamp, sier han med et smil om munnen.

Møter Tyskland først

Røyne som til daglig jobber som servicetekniker, vet ennå ikke hvor lenge han vil holde på med sporten. Han satser i hvert fall mot OL i Vancouver i Canada i 2010, men først går tankene mot åpningskampen mot Tyskland på lørdag.

- Om vi slutter å gjøre personlige feil kan ingen slå oss, sier han selvsikkert.