Hopp til innhold

Foreldre ber om klassebytte

Men disse tre er fornøyd med klassene de havner i når de begynner på ungdomsskolen til høsten.

Jesper Elstrøm Solberg, Kaila Kaasa McLean og Julia Adriane Wang.

Jesper Elstrøm Solberg, Kaila Kaasa McLean og Julia Adriane Wang forlater barneskolen og blir ungdomsskoleelever etter sommerferien. Det ser de fram til.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Jeg får mange nye venner, så det er i grunnen bare positive sider med å begynne i 8. klasse, sier Julia Adriane Wang som nå går ut av 7. klasse på Vestskogen skole på Nøtterøy. Hun skal begynne på Borgheim ungdomsskole.

Julia Adriane får følge av 7.-klassingene Jesper Elstrøm Solberg og Kaila Kaasa McLean på samme skole. Jesper og Kaila skal til Teigar ungdomsskole, og Kaila har hørt mye bra om skolen av storesøsken som har gått der. Jesper ser fram til å få flere nye venner.

– Flytter ingen nå

Men ikke alle er like fornøyde. Hver eneste vår når klasselistene offentliggjøres, tar foreldre kontakt med ungdomsskolene for å få flyttet sine håpefulle til en annen klasse.

– Grunnene til det er flere. Noen er opptatt av at sønnen eller datteren skal få gå i samme klasse som venner. Det kan være sammensetningen av elevene i klassen, og enkelte foreldre kan også være noe forutinntatte av forskjellige årsaker.

Det sier Inger-Helvig Oftedal som er inspektør ved Teigar ungdomsskole på Nøtterøy. Hun forteller at foreldrene får likelydende tilbakemeldinger på ønskene om bytte.

– Vi flytter ingen elever før skolen begynner. Når skolen er godt i gang, kan foreldre søke om å få flyttet barnet sitt ut av den klassen de går i, men det er skolen som i så fall avgjør i hvilken klasse eleven skal flyttes til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inger-Helvig Oftedal

Inspektør Inger-Helvig Oftedal ved Teigar ungdomsskole med listene over nye 8.-klassinger.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Kan klage til fylkesmannen

Vanligvis venter skolene til nærmere høstferien før de vurderer eventuelle flyttinger. Da har både elever og skole høstet erfaringer, og mye kan ha gått seg til. Men om foreldre fortsatt står på at de vil ha en flytting, er de i sin fulle rett til å søke om det.

– Og om de ikke får svaret de ønsker, kan de klage til fylkesmannen. Men det skjer svært sjelden.

Skolene samarbeider

Oftedal forklarer at sammensetningen av klassene blir grundig behandlet. Barneskolen – som kjenner elevene best – plasserer dem i grupper, og deretter setter ungdomsskolen opp forslag til hvordan 8.-klassene skal se ut.

– Til slutt møtes lærere fra barneskolen og ungdomsskolen, og de avgjør hvem som skal gå i hvilke klasser. Det er stort sett pedagogiske hensyn som avgjør klassesammensetningen.

Kommer til å savne lærerne

Jesper, Kaila og Julia Adriane har allerede vært på besøksdag på ungdomsskolene de skal til sammen med alle de andre nye elevene. Dermed vet de mye om hva de går til, og det knytter det seg altså stort sett bare forventninger til. Jesper gleder seg til å få mer lekser.

– Da kan jeg lære noe nytt. Men jeg kommer til å savne lærerne her på barneskolen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark