NRK Meny
Normal

Flere røykfylte kjøkken denne jula

– Vi skjønner ikke at det skal være så vanskelig å ta innover seg at komfyrer er farlige uten tilsyn.

Tørrkoking

KAN BRENNE: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har foreløpig ikke nøyaktige tall på hvor mange boligbranner som starter på komfyren, men opplyser at dette gjelder minst hver 10. brann. (arkivbilde)

Foto: Brann- og redningsetaten i Oslo

Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) har rykket ut på flere komfyrbranner denne jula – senest tredje juledag. Da på to branner – først en i Tønsberg, så en på Nøtterøy.

Dette var årets 33. og 34. komfyrbrann i kommunene VIB har ansvar for. I fjor var tallet litt over 20.

– Det er en negativ utvikling, vi ser at det øker i omfang. Vi mener at dette er en brannårsak som nærmest ganske enkelt burde kunne elimineres, sier Arnt E. Folvik, informasjonsrådgiver i VIB.

– Vi skjønner ikke at det skal være så vanskelig å ta innover seg at komfyrer er farlige uten tilsyn.

Sovnet fra ribberester i ovnen

Den første alarmen tredje juledag gikk på Tolvsrød i Tønsberg klokken 04.36.

– Der hadde en person sovnet fra ribbebitene som bare skulle varmes i stekeovnen. Det var mye røyk i leiligheten og ribbebitene var blitt til kull og noen beinrester, sier brannmester Kenneth Stensrud.

Klokken 14.36 søndag ettermiddag gikk alarmen igjen – denne gangen på Nøtterøy.

– Beboerne hadde satt smultgryta på komfyren for at den skulle varmes opp, så hadde de blitt opptatt med noe på datamaskinen. Plutselig kjente de røyklukt og løp ut på kjøkkenet. Ifølge dem sto da flammene helt opp til ventilatoren. De hadde brannteppe og fikk brukt det til å kvele flammene. Vi sjekket ventilatoren og ventilasjonsrørene videre opp på loftet, men fant heldigvis ikke noe tegn til varme, sier brannmester Trond Abrahamsen.

I tillegg har det vært to komfyrbranner til i jula i VIBs område. En i forbindelse med matlaging lille julaften og en på julaften.

Flere sprer seg

Av de 34 komfyrbrannene VIB har rykket ut på i år, har 12 av dem spredd seg videre i bygget. Resten har blitt oppdaget i tide.

– Hovedårsaken er at man ikke er ved komfyren når man lager mat, sier Folvik.

– Enten glemmer man det og er opptatt på datamaskinen, ser på tv eller får en telefon. Eller så er man trøtt, sliten eller ruset og sovner. Så kommer vi, i beste fall. I verste fall går liv tapt.

Alkohol og matlaging

Norsk brannvernforening opplyser at branner som oppstår i forbindelse med bruk av komfyren, er med god margin den største enkeltstående brannårsak i Norge.

20 prosent av branner med alkoholpåvirkede dødsofre skyldes bruk av komfyren, skriver foreningen på sin nettside.

– Folk vet godt at de ikke skal kjøre bil etter å ha drukket. Vi håper at folk etter hvert også kan få programmert inn den samme ryggmargsrefleksen når det gjelder matlaging på komfyren om man er sterkt beruset. Mange branner vil unngås om de fleste ordner seg med nattmat før man kommer hjem fra en fuktig kveld, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim.