Får ikke tak i kattunger

Kattunger er blitt mangelvare flere steder i landet, og veterinærene mener det viser at kampanjer for ansvarlig kattehold har hatt god effekt. Det er også blitt lettere å omplassere voksne katter, ifølge Dyrebeskyttelsen.

Elisabeth Juverud

NY-STERILISERT: Katten Silke er syv måneder gammel, og ny-sterilisert.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Kattepusen Silke er syv måneder og nysterilisert, men også et eksempel på at katteeiere har blitt mer ansvarsbevisste.

Veterinærassistent hos Vestfold dyrehospital Elisabeth Juverud, merker at folk har blitt flinkere til å kastrere og sterilisere kattene sine. Før fikk klinikken inn flere kattunger til avliving, nå er saken en ganske annen.

Folk har blitt flinkere til å ta ansvar. Vi merker det spesielt når vi har kampanjer på sterilisering og kastrering, slik som vi har nå. Da kan vi få ti katter inn på morgenen og det er jo veldig fint.

Mer informasjon – god effekt

Hun tror informasjon er nøkkelen til at flere velger å sterilisere eller kastrere sine kjæledyr.

Det at det er vanskeligere å få tak i kattunger noen steder i landet, er helt klart fordi folk har blitt flinkere til å ta ansvar. En katt kan få flere kull i løpet av et år, da blir det fort mange kattunger, sier Juverud.

Heidi Sæther

DYREVENN: Heidi Sæther jobber som frivillig på Dyrenes hjelpesenter

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Vil ha voksne katter

Ved Dyrenes hjelpesenter i Horten, som drives av Dyrebeskyttelsen, venter et 20-talls voksne katter på nye eiere. For også interessen for voksne katter er økende, kan Heidi Sæther fortelle.

Det er flere som har kommet innom og ønsket seg en kattunge, men som har gått hjem med en voksen katt. Det er jo nesten katten som har adoptert dem, sier Sæther med et smil.

Sæther jobber som frivillig på Dyrenes hjelpesenter, og er enig med Juverud. Folk er blitt flinkere til å ta ansvar for dyra sine.

katt

KJÆLEDYR: En nysgjerrig pus fulgte godt med da NRKs kameramann filmet i lokalene til Dyrenes hjelpesenter.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Det virker som det har blitt bedre. Vi har hatt flere kampanjer som kan ha endret holdninger. At det ikke blir funnet så mange kattekull ute, for eksempel, sier Sæther.