Hopp til innhold

Etterlyser varselskilt og redningsbøyer

Saltstein Surfklubb har i flere år ønsket å sette opp varselskilt og redningsbøyer i området der to menn druknet tirsdag.

Drukningsulykke ved Mølen

To menn omkom etter drukningsulykken ved Mølen tirsdag kveld.

Foto: Geir Eriksen

Tirsdag kveld druknet to vietnamesiske menn i 20-årene da de var på fisketur på Mølen utenfor Larvik. Mølen er et yndet friluftsområde, og brukes mye av surfere. Saltstein Surfklubb har i flere år etterlyst sikkerhetstiltak i området, men har ikke fått ja.

– Vi har prøvd å få til skilting, oppheng av sikkerhetsbøyer og et skur for å oppbevare sikkerhetsutstyr, sier styreleder i Saltstein Surfklubb, Jonas Paulsen.

Frykter flere ulykker

Klubben har de siste to årene vært i kontakt med både Fylkesmannen, Riksantikvaren og Vestfold fylkeskommune for å få bedret sikkerheten i området. Området er fredet på grunn av det rike fuglelivet med sjeldne fuglearter.

– Alle er positive til å finne løsninger, men det stopper litt opp i prosessen. Vi blir stående igjen litt hjelpeløse, sier Paulsen.

Han mener klubben i hvert fall bør få mulighet til å henge opp redningsbøyer og varselskilt om hvor det er strømmer og hvordan man bør oppføre seg ved vannet.

Saltstein Surfklubb har i flere år ønsket å sette opp varselskilt og redningsbøyer i området der to menn i druknet tirsdag.

Styreleder i Saltstein Surfklubb, Jonas Paulsen, sier de lenge har forsøkt å få på plass sikkerhetstiltak. Foto: Hans Petter Reppe.

Nestleder i klubben, Ivar Eidstein Trondsen, frykter nye ulykker. Han sier det fort kan være farlig for uerfarne å oppholde seg på Mølen i dårlig vær.

– Har ikke mottatt søknad

– Det er et veldig åpent hav rett på utsiden, det er jo derfor surferne liker det så godt. Mye vann inn betyr at det blir understrømmer utover. Vi bruker strømmen for å komme oss lett ut, men hvis du ramler i vannet og prøver å svømme mot strømmen, kommer du ikke inn, sier Trondsen.

Han forteller også at det er såpeglatt på svabergene, og at klubben lenge har vært bekymret.

– Vi ser at sikkerheten ikke er ivaretatt.

Det var Østlands-Posten som først omtalte surfeklubbens ønsker om sikkerhetstiltak. Til avisen uttaler Riksantikvaren at de ikke har mottatt noen søknad.

– Kopi, ikke forspørsel

– Dersom det kommer inn, skal vi selvsagt vurdere det i forhold til at sikkerhet er viktig, også på et fredet område, sier sjef for arkeologisk seksjon hos Riksantikvaren, Isa Trøim, til Østlands-Posten.

Fylkesmannen mener også at de ikke har fått noen formell forespørsel.

– Jeg vet at vi har fått mailer, men oppfattet dette mer som en kopi til oss framfor en forespørsel, sier rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, Sigurd Anders Svalestad, til Østlands-Posten.

Hverken Fylkesmannen, Riksantikvaren eller fylkeskommunen har svart på NRKs forespørsler onsdag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark