Erkjenner filming av sex med utviklingshemmet

En tenåringsgutt erkjenner å ha hatt sex med en psykisk utviklingshemmet kvinne mens handlingen ble filmet.

Retten er satt i Tønsberg tingrett

RETTEN SATT: Dommer Jan Arild Aaserud Pedersen og meddommerne avgjør saken.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Tre tenåringsgutter møtte i Tønsberg tingrett onsdag, tiltalt for å ha utnyttet en psykisk utviklingshemmet kvinne.

Den eldste av guttene er tiltalt for å ha hatt sex med kvinnen og å ha medvirket til filming av hendelsen. De to andre guttene er tiltalt for medvirkning til hendelsen og for å ha filmet den. Guttene er også tiltalt for å ha spredt videoen.

– Visste ikke at hun hadde Downs syndrom

Gutten som hadde sex med kvinnen erkjenner straffskyld for hendelsen. Han sier seg også delvis skyldig i å ha deltatt i filming, men sier at han ikke videresendte videoen.

I retten forklarte han at de tre guttene fikk en dum idé da de våknet opp søndagen etter en fest hjemme hos ham. De bestemte seg for at han skulle ha sex med den psykisk utviklingshemmede kvinnen, som var guttens nabo.

Kvinnen har Downs syndrom og er i 40-årene, men gutten som hadde sex med kvinnen sier han ikke visste at hun hadde Downs syndrom. Han visste imidlertid at hun hadde et visst hjelpebehov, forklarte han i retten.

Aktor Mari Gjersøe i samtale med bistandsadvokat Christofer Arnø i Tønsberg tingrett

Aktor Mari Gjersøe i samtale med bistandsadvokat Christofer Arnø i Tønsberg tingrett.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Satte opp mobiltelefoner

Aktor Mari Gjersøe la i sin innledning til grunn at de to andre tenåringsguttene plasserte to mobiltelefoner på soverommet før den eldste av de tiltalte og den psykisk utviklingshemmede naboen gikk inn dit for å ha sex. Hendelsen ble filmet fra disse mobiltelefonene.

De seksuelle handlingene skal ha vart i noen minutter, før gutten som hadde sex med kvinnen ba henne om å dra. Hun dro, men kom tilbake etter en liten stund, og tenåringsgutten utførte nye seksuelle handlinger med kvinnen.

Hendelsene ble filmet, og dagen etter var videoen spredt videre til mange personer.

Gutten som hadde sex med kvinnen nektet i sin forklaring for at han hadde sendt videoen til noen andre enn de to andre guttene som var til stede.

– Var ikke klar over utnyttelse

Den yngste av de tiltalte sier seg ikke skyldig i å ha medvirket til den seksuelle handlingen, men innrømmer å ha filmet.

– Han erkjenner å ha vært til stede, og at han deltok i filmopptak. Men at det har skjedd noen seksuell utnyttelse har han ikke vært klar over, for han oppfattet at dette var frivillig, sier guttens forsvarer, Ole Petter Breistøl.

Den siste tiltalte innrømmer straffskyld for både å ha medvirket til sex med den psykisk utviklingshemmede kvinnen, og å ha medvirket til filmingen og spredning av videoen.

Den fornærmede kvinnens forklaring ble vist som et videoopptak bak lukkede dører. Det er satt av to dager til saken, som avsluttes fredag.