Er dette en luftspeiling?

Eller kan kunstnere fra hele verden finne en plass her?

"The watchmans hut" i skjærgården (manipulert foto).

Slik kan installasjonen 'The watchmans hut' se ut om den plasseres ute i Nøtterøy-skjærgården.

Foto: Arkitektfirmaet JA-JA

Tenk deg at du rusler rundt på ei øy ute i skjærgården. Måkene skriker over deg, du hører bølgene som slår mot stranda og kjenner sønnavinden ruske deg i håret.

Plutselig møter du deg selv. Med ett ser du rett inn i ditt eget ansikt, som om du skulle stå foran speilet på badet. Og det er nesten riktig, i alle fall det med speilet. For du har funnet et speilhus.

Speiler omgivelsene

– Vi tenker oss at kunstnere fra hele verden kan komme hit og bo her i perioder. Tanken er at dette skal være et gjesteateliér, sier kunstnerparet Lars og Anne Traegde.

Foreløpig finnes ikke speilhusene i annet enn hodene til paret og i en presentasjon som finnes på nettet . Men om de to kunstnerne får det som de ønsker, kan det bli bygget speilhus både i Nøtterøy-skjærgården og i andre naturskjønne områder. Bygningene skal få speilblanke overflater.

– Derfor vil de både reflektere både hverandre og landskapet, mennesker som går forbi eller en passerende båt. Dette skal bli både en kunstnerisk installasjon, et landskapsstudium og et gjesteateliér.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tone Lyngstad Nyaas (til høyre) sammen med kunstnerparet Lars og Anne Traegde.

Tone Lyngstad Nyaas (til høyre) sammen med Lars og Anne Traegde. Lyngstad Nyaas kan tenke seg å presentere prosjektet i borggården på Haugar.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Danske arkitekter

Med på laget har ekteparet det danske arkitektfirmaet JA-JA som jobber med den arkitektoniske løsningen og har laget nett-presentasjonen av prosjektet. Firmaet er finalister i flere internasjonale arkitektkonkurranser, sist i konkurransen om nytt nasjonalmuseum i Oslo der de kom på andreplass.

Les også:

Lars Traegde stiller ut på HiVe

Anne Traegde stiller ut i Norrköping

Ingen krav til gjestene

I de fleste sammenhenger der kunstnere får bo i et gjesteateliér, er det vanlig at kunstneren ”betaler tilbake” for oppholdet, i form av ei bok, et kunstverk eller et annet kreativt uttrykk. Lars og Anne Traegde vil ikke at det skal være et produksjonskrav.

- Dette skal være helt åpent, uten krav om gjenytelser. Speilhyttene er tenkt å være et sted der gjestekunstnerne kan leve tilbaketrukket og i ro. Vi tror at det kan sette i gang en kreativ kunstnerisk prosess som i det lange løp fører til at man skaper kvalitetskunst.

Positive politikere

Nylig bevilget Vestfold fylkeskommune 70 000 kroner til et forprosjekt, og tanken er et prosjektet skal forankres i fylkeskommunens Strategisk kulturplan (SKP) som en del av en satsing på økt internasjonal kulturutveksling.

Entusiastisk mottakelse

– Vad bra! Vill ni ha samarbete?

Det sa lederen av det svenske Konstnärernas riksorganisasjon entusiastisk da hun hørte om prosjektet. Begeistringen var like stor i Nøtterøy kommunes kulturetat.

– Kjempespennende, sa kultursjef Einar Schistad. Han sier til Nrk.no at Østre Bolærne kan være et aktuelt sted å sette opp installasjonen.

– Jeg kommer til å utfordre politikerne på dette prosjektet, men er selvsagt klar over at det ligger noen utfordringer her i forhold til formalitetene, at det er søknadspliktig og slike ting.

– Dette trenger Vestfold

– Det er en skam hvis ikke Vestfold sier ja til dette, sier konservator Tone Lyngstad Nyaas på Haugar Vestfold kunstmuseum . Hun mener prosjektet holder et høyt nivå og at dette er noe fylket trenger for å få kunstnere til å komme hit og bruke egne gjesteboliger eller gjesteateliérer.

– Der har Vestfold skilt seg ut som et fylke som nesten ikke har gjort noen ting.

Manipulert foto av "The watchmans hut".

Installasjonen 'The watchmans hut' kan plasseres i forskjellige typer landskap.

Foto: Arkitektfirmaet JA-JA (manipulert foto)