Hopp til innhold

Ekstrem løpetrend aldri vært mer populær

HOLMESTRAND (NRK): Rekordmange har meldt seg på ultraløp allerede i løpet av årets to første måneder. Amund Totland (26) er en av dem som har blitt bitt av basillen. Han løper gjerne 30–40 kilometer før jobb, og på fritida løper han ultraløp.

Amund Totland

128 KILOMETER: Her løper Amund Totland ultraløpet XREID over Hardangervidda i fjor sommer. Løpet er 128 kilometer langt.

Foto: Olav Engen

Den «nye» trenden er ultraløp, altså alt som er lenger enn maraton.

Det er 31 løp å velge mellom i Norge, og i midten av februar var det flere påmeldt til løpene enn i hele 2014.

– Det er ikke lenger skilte og de som bor for seg selv som driver med dette. Det er helt normale folk med normalt familieliv og sosial omgangskrets, sier Tomas Pinås, arrangøren av Vestfold Ultra Challenge, Holmestrand maraton og EcoTrail i Oslo.

Amund Totland (26) bor i Holmestrand, har samboer, to barn, katt og kanin. Han jobber skift på Hydro i Holmestrand og er med i styret i borettslaget og fagforeninga.

Amund Totland

FAMILIELIV: Amund Totland sammen med sønnen Nathaniel (snart fire år) og katten Lukas. Nathaniel veiver med barfotskoa til pappa.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

160 kilometer rundt Mont Blanc

Da Totland så en reklameplakat for Holmestrand maraton, bestemte han seg for å begynne og løpe. Ett fullført maraton senere, og til tross for beinhinnebetennelse i seks uker i etterkant, var bergenseren bitt av løpebasillen. Men, han ville ikke nøye seg med maraton og begynte med ultraløp. I år drar han den lenger enn noen gang.

– I august skal jeg løpe et 160 kilometer langt løp rundt Mont Blanc, men det er mest for naturopplevelsens skyld, sier Totland.

Og i november strekker han strikken enda lenger.

– Da er planen å løpe 48-timers løp innendørs på Bislett, sier han.

I samme åndedrag snakker han varmt om ultraløpmiljøet.

– I maraton kan du fort få en albue i siden når noen passerer deg, men i ultraløp backer alle hverandre, for man vet at alle har det like vondt, sier han.

– Det er litt spesielt å se voksne mannfolk gråte på skuldrene til hverandre etter de verste løpene, flirer Totland.

Fire mil før jobb

Tidsklemma er ikke noe Totland merker spesielt mye til.

– Jeg bringer og henter unger, handler i butikken og jobber jeg også, men det handler om prioriteringer. Alle får skvist inn 20–30 minutter her og der, mener Totland.

Han har ikke bil, han tar ikke buss, men han løper eller går dit han skal – også til jobb.

Og løpeturen legger han gjerne innom Hof, Sande eller Svinevoll på vei til Hydro i Holmestrand sentrum.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark