Dyrleger skal på slangekurs

Veterinær mener kursene burde bli obligatoriske.

Du Berg fra Sandnes selger slanger på nett

SLANGER: Etter en lovendring i august ble enkelte slanger tillatt i Norge. Nå skal dyrleger på slangeopplæring.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I august ble 19 ulike reptilarter tillatt som hobbydyr i Norge. Dette er arter veterinærer ikke har like god kjennskap til sammenlignet med andre dyr. Det kan skape utfordringer, forteller Eric Henrichsen, veterinær ved Horten dyreklinikk.

– Vi ønsker å behandle reptilarter like bra som alle andre dyrearter. Man har ikke lært mye om reptiler på veterinærutdanningen, og det skjer jo at man må henvise eksotiske dyrepasienter videre til noen som har bedre kompetanse. Tilbudet er for dårlig slik det er i dag, sier Henrichsen.

Meldte seg på kurs

Eric Henrichsen

KURS: Dyrlege Eric Henrichsen er en av dyrlegene i Horten som skal på kurs for å bedre sin kompetanse på eksotiske dyr.

Foto: Privat

Flere veterinærer ved Horten dyreklinikk har meldt seg på kurs for å lære mer om de eksotiske dyrene. Henrichsen mener slike kurs burde være obligatorisk, spesielt etter det ble lov med blant annet slanger i Norge.

– Problemet er at man ofte må reise langt for å komme til en veterinær som har kompetanse på fagområdet. Jeg anbefaler at flere melder seg på slike kurs, så unngår kunden å måtte reise langt, sier veterinæren.

Ble henvist videre

Bredo Hansen (28) er en av dem som skaffet seg slange etter at den nye regelen trådde i kraft i august. Han har opplevd å bli henvist videre fordi dyrlegen ikke hadde nok kunnskap om slanger.

Bredo Hansen og Kornsnok

SLANGEEIER: Bredo Hansen ble henvist videre fordi dyrlegen ikke hadde nok kompetanse da han skulle få sjekket sin Kornsnok.

Foto: Privat

– Jeg ringte en dyrlege for å høre om de følte seg kyndig nok til at jeg kunne ta med slangen på sjekk, men dette var såpass nytt for dem at jeg ble henvist videre. Det skal sies at jeg er veldig fornøyd med stedet jeg ble henvist til, sier Hansen til NRK.

Han er positiv til at flere dyrleger skal på kurs.

– Slangeskrekk, er det noe dere dyrleger også kan ha?

– Vi er jo mennesker vi også. Det er jo naturlig med en viss slangeskrekk hos oss også, men om man har vært på kurs blir man vant til å håndtere disse dyrene. Den slangeskrekken går eventuelt over, sier Henrichsen til NRK.