«Kom hit ellers knekker jeg bena på deg»

Mann i 40-årene knakk fingeren til kona da hun prøvde å hjelpe ham med gressklipperen.

Sandefjord tingrett

VOLD OG TRUSLER: En mann i starten av 40-årene må tre år i fengsel etter vold og trusler mot familien. Det har Sandefjord tingrett bestemt.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

Mannen i 40-årene ble i Sandefjord tingrett dømt til tre års fengsel. Seks måneder ble gjort betinget, og 187 dager i varetekt ble trukket fra.

Kona og deres tre barn, samt hennes særkullsbarn, har gjennom flere år vært under et strengt regime med vold, begrenset bevegelsesfrihet og redsel kommer det fram i dommen.

Kontaktet barnevernet

Mannen skal blant annet ha tatt kvelertak, drapstruet og knekt fingeren til kona. Han har også slått barna med hendene, en radioantenne og pinner. Barna har også vært vitne til vold og krenkelser mot sine medsøsken og mor.

Saken rullet i gang da kona sent i 2014 var i kontakt med barnevernet i forbindelse med en bekymring som var rettet til dem. I samtale fortalte hun noe om hva hun opplevde i hjemmet. Barnevernet meldte bekymring til politiet, og samme dag avga kona forklaring i et politiavhør.

Samme dag ble ektemannen pågrepet, og siden har han sittet fengslet.

Misforståelse om kultur og bakgrunn

Mannen, som er fra Balkan, mener familien ikke forstår hans kultur og språk og det er derfor utsagnene hans er oppfattet som trusler, kommer det frem i dommen.

«Kom hit ellers knekker jeg bena på deg» er ikke en trussel, men et verktøy for å få særlig barna til å forstå at nå må de høre på ham, mente mannen som påpeker at man har et annet og kraftigere språk der han kommer fra.

Mannen har i avhør erkjent både vold og trusler mot sine tidligere ektefelle. De er nå separert. Han innrømmet også vold mot barna.

Isolerte familien

Kona fikk kun gå på jobb, etter måtte hun rett hjem og «varte» opp for ham, står det i dommen. Retten mener det bevist ut over enhver tvil at mannen har isolert hele familien.

Det kommer også frem at hele familien har opplevd at mannen bestemte alt og kontrollerte alt. Hele familien har levd i frykt for hans sinne, heter det.

Erstatning til alle

Mannens tre barn er tilkjent 100 000 kroner hver i erstatning, stedatteren det samme. Mannen har i tillegg fått kontaktforbud i fire og et halv år mot stedatteren.

Kona ønsket ikke kontaktforbud mot henne og parets tre felles barn.