Digital post – hva er det?

NAV sendte tirsdag ut de første digitale brevene, og fra 2016 skal alle statlige instanser gjøre det samme. Men mange vet ikke engang hva digital post er.

Digipost

FØRSTE GANG: Over 400 000 er registrerte digipost-brukere, 21 100 av dem i Vestfold. Tirsdag sendte NAV ut 52 000 brev digitalt for første gang.

Foto: Lars Erik Andreassen / NRK

– Digipost? Nei, det har jeg ikke. Finnes det, lurte Mads Nyland Ottosen på da NRK møtte han ved Torvet i Tønsberg.

Digital postkasse ble lansert i 2011 og har relativt mange registrerte brukere, men mange av postkassene er tomme.

Bare i Vestfold er det registrert 21.100 digipostbrukere. Totalt i Norge er det over 400.000.

John Eckhoff

MÅ IKKE: Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, sier folk kan reservere seg mot digital post.

Foto: Håvard Jørstad

– Larvik var faktisk første kommune i landet som begynte å bruke digipost, de sender ut både saksdokumenter og fakturaer på alt fra barnehager til eiendomsskatt, sier pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff.

– Digital post er et viktig steg på veien til en enklere hverdag for innbyggerne, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til regjeringen.no.

Statens innkrevingssentral er allerede i gang og har gode erfaringer. I løpet av 2015 vil om lag 30 offentlige etater koble seg på, ifølge regjeringen. Statlige instanser sender 125 millioner brev hvert eneste år og portoen koster én milliard kroner.

Finnes et alternativ

Rolf Grimmert er i slutten av 60-årene og verken har eller kan bruke internett. Digipost har han heller ikke hørt om.

Han har blitt forsøkt opplært av venner i bruken av pc og internett, men har foreløpig ikke noe kjennskap til det.

– Det er fortsatt en del av befolkningen som ikke har tilgang på pc eller nettbrett, og de må jo få sine brev på den tradisjonelle måten. Og hvis noen fortsatt ønsker å få det på papir, så kan man reservere seg mot å få det digitalt, sier Paul Chaffey, statssekretær i kommunaldepartementet.

De som ikke har pc, internett eller tilhørende kunnskaper har altså et alternativ til digitalposten.

– Det er en frivillig ordning, og man kan reservere seg mot det. Men undersøkelser viser at det publikum vil ha digital post fra det offentlige. Og trenden viser at flere og flere får det, sier John Eckhoff.

Posten tror antallet brukere vil øke i takt med antallet instanser som begynner å sende brev digitalt.

– Det er en utvikling vi ser for oss. Tidligere har det vært for få som har brukt digipost, og dermed har ikke folk blitt vant til det. Men se på nettbank, det er omtrent det eneste folk bruker i dag. Vi ser for oss at digital post vil få samme utvikling, sier Eckhoff.