Dette blir mat for Dagros

Det var et lett valg, sier den tidligere bondelagslederen som slår havreåkeren sin for å bidra med mat til sultne kyr.

Kornåker

Den 100 mål store havreåkeren til Hans Edvard Torp blir mat for kyrne til en økologisk melkebonde i Vestfold.

Foto: Privat

– Vi er mange her som trenger fôr.

– Dette er solidaritet i praksis.

Reaksjonene var mange og positive da den tidligere lederen av Vestfold bondelag, Hans Edvard Torp, la ut et bilde av havreåkeren sin på Facebook med følgende melding:

Denne havreåkeren er noe av det frodigste jeg har akkurat nå. Så nettopp derfor har jeg bestemt meg for å slå og selge den som grønnfôr nå.

– Sier mye om situasjonen

Hans Edvard Torp i svart t-skjorte med skriften: Bonde.

Hans Edvard Torp sier at det sitter langt inne for en kornbonde å slå ned en åker, men at valget var lett slik situasjonen er nå.

Foto: Linn Løkken / NRK

Den langvarige tørken over store deler av landet har ført til dårlige gressavlinger, og flere bønder med kyr har begynt nedslakting fordi dyra ikke får nok mat. Hans Edvard Torp er overveldet over reaksjonene.

– Og dette sier veldig mye om situasjonen. Mange er fortvilet fordi de ikke har nok fôr til dyra sine, og dette er et spørsmål både av økonomisk og dyremessig art.

Torp er klar på hvorfor han gjør dette, og han ber andre bønder om å vurdere å slå kornet nå slik at dyra får mat.

– Vi er alle bønder her, og det er viktig at vi hjelper hverandre.

Trenger trygghet

Fredag lanserte landbruksministeren flere krisetiltak for å hjelpe bønder som er rammet av tørken. Han gjorde det klart at bønder som slår korn og lager grovfôr, likevel skal få arealtilskudd for korn. Dermed taper ikke kornbonden på å slå nå, mener Torp.

– Det som er viktig nå, er å skape en trygghet for kornbøndene. Det er fortsatt noe usikkerhet, men vi har fått ryddet noen uklarheter av banen.

Han sier at det er bønder både med melkekyr, storfe, sauer og hester som sliter nå på grunn av fôrmangel.

Over 12 000 kyr mangler mat

I tillegg til lokale initiativ som det Hans Edvard Torp står bak, opprettet bonden Jørn Erik Toppe i går et eget nettsted på landsbasis som skal hjelpe bønder som trenger fôr til dyra sine. Hensikten er å koble bønder som trenger fôr med bønder som har fôr til overs.

Mandag formiddag er det på nettstedet lagt inn behov for 12 300 dyr som mangler fôr og at det trengs 39 000 rundballer/høyballer. På samme tid er det ingen som til nå har lagt inn informasjon om at de har fôr til overs.