NRK Meny
Normal

Vil fjerne Rynkerosen fra skjærgården

Rynkerosen sprer seg med så stort fart at den nå har blitt et stort problem. Nå diskuterer myndighetene å bruke gift for å fjerne planten.

Rynkerosa

Rynkerosen er pen å se på, men det har blitt et stort problem. Den sprer seg raskt og truer både friluftsliv og andre planter.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Rynkerosen kommer opprinnelig fra Asia og ble innført til Norge for over 100 år siden. Forvalter av Færder nasjonalpark, Bjørn Strandli, vedgår at planten nå har blitt et stort problem.

Bjørn Strandli

Forvalter av Færder nasjonalpark, Bjørn Strandli, liker dårlig at Rynkerosen tar over store deler av skjærgården.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Den er ganske pen, med store røde roser, men den har kommet på kollisjonskurs med både friluftslivet og andre plantearter som vi også skal ha i skjærgården.

Rynkerosen er lett å kjenne igjen med sin store nyper. Fugler er glad i disse nypene og bidrar til å spre rosebusken over store områder. Rynkerose er i dag registrert over nesten hele landet.

På øyer, holmer og skjær har rosebusken spredt seg. Mange steder har den tatt over plasser som er brukt til rekreasjon og friluftsliv i mange år. Det gjør at busken også fortrenger andre plantearter.

Vil bruke gift

Busken har kommet inn på svartelista over planter som truer det biologiske mangfoldet. Nasjonalt brukes det hvert år store summer for å bli kvitt Rynkerosen.

– Flere steder blir den slått og til dels dratt opp med rot, men vi har startet en diskusjon med Statens naturoppsyn om bruk av gift for å få den bort, sier Strandli.

Rynkerose

Rynkerosen sprer seg raskt og dekker store områder. Busken fortrenger dermed både friluftsliv og andre plantearter.