NRK Meny
Normal

Demonstrerer over hele landet

– Det er farlig for oss å reise tilbake til Eritrea. Alle vet dette.

Asylsøkere demonstrerer i Vestfold.

TRENGER BESKYTTELSE: Asylsøkere fra Eritrea demonstrerte i dag i Tønsbergs gater.

– Vi trenger beskyttelse fra norske myndigheter. Landet vårt er i en dårlig situasjon, sier Josief Ghebrehiwet.

Ghebrehiwet var med på demonstrasjonen i Tønsbergs gater i dag der rundt 200 asylsøkere fra Eritrea demonstrerte med fløyter, rop og plakater.

– Vi er alle politiske asylsøkere. Vi protesterer mot den norske regjeringens strategi for å sende asylsøkere fra Eritrea tilbake, sier han.

Josief Ghbrehiwet

Josief Ghbrehiwet var med på demonstrasjon.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Eritreere er den største flyktninggruppen som får asyl i Norge. I dag demonstrerte de over hele landet.

Slakter regjeringen

Selv om FN slakter menneskerettighetssituasjonen i landet skal den norske regjeringen undersøke om de skal sende eritreiske asylsøkere tilbake.

Tidligere denne måneden offentliggjorde FN en rapport som retter kraftig kritikk mot Eritreas omfattende brudd på menneskerettighetene. Den norske regjeringen får kritikk for å i det hele tatt vurdere å sende eritreiske asylsøkere til hjemlandet.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har tidligere denne måneden besøkt Eritreas hovedstad sammen med direktør i Utenriksdepartementets Afrika-avdeling Elisabeth Jacobsen, og Norges ambassadør til Sudan, Morten Aasland. Den norske delegasjonen møtte blant andre Eritreas justisminister Fozia Hazim, utenriksminister Osman Saleh, samt rådgivere for presidenten og flere i FN-systemet.

– Jeg kan ikke forstå at det er kritikkverdig at vi har sørget for at eksperter får tilgang til å vurdere landforholdene i et annet land. I hvert fall ikke når vi vet at et av hovedproblemene med Eritrea er at det har vært et lukket land som ikke tillater observatører fra andre land å komme inn, har Kallmyr tidligere uttalt til NRK.no

– Et farlig land

– Det er diktatur i Eritrea. Vi har ingen lover, ingen rettferdighet, sier Ghebrehiwet.

Okbit Tesfamariam, som også deltok i demonstrasjonen, mener at man trenger fem til ti år for å få ordentlig overblikk over situasjonen i Eritrea.

Okbit Tesfamariam

Okbit Tesfamariam beskriver Eritrea som et farlig land.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Eritrea er et farlig land. Det er farlig for oss å dra dit. Hele verden vet dette. Alle vet dette, sier han.