Hopp til innhold

De «ser inn» i Gokstadhaugen

Snart kan du også, som disse elevene i Sandefjord, «se inn» i Gokstadhaugen.

Ida og Karoline ser inn i Gokstadhaugen
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er like før en ny applikasjon (app) som gir en virtuell opplevelse av Gokstadfunnet i Sandefjord kan lastes ned gratis.

Framtidens formidling

Ved institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo arbeides det blant annet med å skape applikasjoner (apper) om historiske steder, til bruk på nettbrett og smarttelefoner.

– I framtiden kan vi nok bevege oss rundt med telefoner eller nettbrett og få informasjon om nærliggende steder som man ønsker å få vite mer om, forklarer professor i medievitenskap, Gunnar Liestøl.

Elever fra 9.klasse på fVarden ungdomsskole i Sandefjord tester en ny app (applikasjon) om Gokstadfunnet.

Gokstadappen testes

Liestøl har i flere år jobbet med et prosjekt om såkalt «Situert simulering». Han har utviklet et verktøy som gjør det mulig å bruke telefon eller nettbrett som et fritt bevegelig vindu mot andre versjoner av virkeligheten.

Dette blir trolig den nye måten å formidle historie på.

Skipet inni Gokstadhaugen

Slik ser det ut på skjermen når man nærmer seg Gokstadhaugen.

Foto: Gunnar Liestøl

En enklere løsning i Borre

Tidligere er det blant annet laget en applikasjon som gir en mulighet til en et virtuelt besøk slik man mener det så ut på Borrehaugene i vikingtiden.

– Dette har vi veldig god erfaring med, forklarer arkeolog Anne Doksrød ved Vestfoldmuseene. Nå ser vi fram til at en ny applikasjon om Gokstadfunnet er klar til nedlasting, sier hun.

– Det fine med dette er at etter hvert som det gjøres nye funn, kan applikasjonen endres slik at de nye funnene blir med, sier Doksrød

«Gokstadappen» er laget slik at den som beveger seg på og ved Gokstadhaugen kan «se inn» i haugen med en smarttelefon eller et nettbrett. Det nye med denne appen er at den også tar for seg områdene rundt.

Bilde fra visningen på Heimdal ved Gokstad

Tidligere gikk sjøen opp til Heimdal, rett syd for Gokstadhaugen. Det kan man se på den nye applikasjonen som blir lansert.

Foto: Gunnar Liestøl

Flere parallelle produksjoner

– Vi jobber med flere parallelle produksjoner, sier professor Liestøl.

– Vi har laget en om Forum i Roma, og en framtidsrettet om det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo. Denne nye simuleringen på Gokstad er mye mer omfattende enn den vi laget for Borre, sier professor Liestøl.

– Her har vi ikke bare med området ved Gokstadhaugen, men også arealene rundt helt ned til havnivået, som gikk betydelig høyere enn i dag. Vi har laget en simulering som viser dette, forklarer Liestøl.

– Resultatene av de siste testene med skoleungdommer er viktige. Vi skal bearbeide det og så gå gjennom tilbakemeldingene fra elevene. Så skal vi gå gjennom den simuleringen vi har i dag, sammen med arkeologene, sier Jan Bill, som leder prosjektet «Gokstad revitalisert».

– Dermed håper vi å kunne komme fram til en best mulig faglig versjon som også blir opplevelsesrik, sier Liestøl.

Applikasjonen blir tilgjengelig en gang tidlig til høsten.

Den skal kunne lastes ned gratis.

Prosjektet finansieres av Universitetet i Oslo og Kulturrådet, som for øvrig har gitt støtte til dette over flere år.

Bruker nettbrett for å se fortiden

Dette er artig, sier elevene Ida Benedikte Larsen og Karoline Guldbæk Olsen

Foto: Yngve Tørrestad / NRK