Hopp til innhold

«De antatt verste»

Fire timer frivillig arbeid om dagen gir rusmisbrukere håp om en bedre fremtid.

Christian (52)

Christian (52) drømmer om at prosjektet skal gjøre ham klar for en fremtidig betalt jobb.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Da hadde jeg vært ute og ordnet meg stoff. Penger. Hvis jeg ikke hadde hatt penger så hadde jeg lånt og bygd meg opp gjeld. Det er et jævla styr.

John (34)

John (34) sier at det er viktig at han har ting å gjøre på dagtid.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Slik forteller John (34) om hverdagen som hadde ventet, hadde det ikke vært for prosjektet han deltar i.

Og kontrasten kunne knapt vært større. I dag venter det fire timer med rydding av tak og takrenner ved skoler og barnehager i Horten.

Gjennom prosjektet «Hortens antatt verste» ved rusforebyggende senter og NAV, tilbys de fire timer med frivillig arbeid.

Les også: Rusmisbrukere kommer i jobb

Løser oppgaver fra kommunen

– Det går noen år tilbake da brukergruppa ytret et ønske om å ha noe å gjøre på dagtid, og på den måten øke livskvaliteten i hverdagen. Så da har rusforebyggende senter opprettet et tiltak som har vart i et år, forteller prosjektleder Arnfinn Bjørnsen, og legger til:

– I hovedsak løser vi oppdrag fra kommunen selv, skoler og barnehager. Enkle arbeidsoppgaver som da brukerne er med å gjør. Til gjengjeld får de lunsj, og det viktigste, den livskvaliteten og det sosiale samholdet. De får en hverdag og et fristed fra det de normalt går i.

– Hvor kommer navnet fra?

– Navnet «Hortens antatt verste» er det brukerne selv som har kommet opp med. Det er vel et pek til befolkningen, som spiller på de fordommene folk kanskje har mot rusmisbrukere. De ønsker å vise at de ikke er slik, gjennom dette prosjektet, sier Bjørnsen.

Med ut for å jobbe i dag er også Christian (51). Verken han eller John ønsker å stå frem med fullt navn, av hensyn til fremtidige jobbmuligheter.

Christian setter pris på at tilbakemeldingene fra arbeidsgiverne er gode.

– Dette er veldig bra. Det gjør at vi som er rusmisbrukere får tilbud om å henge fingrene i noe annet enn å ruse oss og gjøre faenskap. Og vi får veldig mye gode tilbakemeldinger fra dem vi utfører jobber for, og det er veldig koselig, sier Christian.

– Det er bra at folk kan se at narkomane ikke behøver å være en med langt hår og hullete bukse som ligger ute på et gatehjørne.

Les også: – Deilig å være guttunge igjen

– Et springbrett til vanlig jobb

Arnfinn Bjørnsen

Prosjektleder Arnfinn Bjørnsen påpeker at det sosiale er minst like viktig som de fire timene med frivillig arbeid.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

John drømmer om at prosjektet en gang skal sørge for at han er klar for en fast stilling.

– Dette tiltaket betyr jo at jeg kan unngå å ruse meg, jeg har ting å gjøre på dagtid. Jeg vet ikke hvordan jeg ellers skal forklare det. Det er en stor del av hverdagen min nå. Et springbrett til en vanlig jobb. Det er jo et stort skritt, sier John.

Men selv om det handler om å jobbe frivillig, så er også det sosiale svært viktig. De skal møtes klokka 10, men folk møter gjerne en halvannen time tidligere – bare for å prate. Samholdet beskrives som veldig godt, og de kan glede seg over hverandres fremgang. Møter du på jobb, møter du nemlig rusfri.

– Mye tull og fanteri, men det er det som gjør det så bra også tror jeg. Det er en løs og ledig stil vi har på det, og det har fungert bra til nå, forteller Bjørnsen.

– Dere gjør kanskje mer enn bare å jobbe også?

– Ja, vi gjør mye sosialt. Det er jo livskvaliteten som er det viktigste begrepet her. Da er det viktig å gjøre noen andre ting også. Vi har vært på bowling, på skitur og nå skal vi få i gang en svensketur for å handle litt flesk, sier Bjørnsen.

Les også: – Gi rusmisbrukere jobb

Og som de fleste andre som er med i prosjektet, har Christian en drøm om et liv etter rusen.

– Da må jeg si som John, dette gjør at vi takler hverdagen. Jeg håper på å komme ut og kanskje få meg en ordentlig lønnet jobb. Å være som mannen i gata.

– Er du nærmere den drømmen nå enn tidligere?

– Det kan man trygt si. Absolutt, avslutter Christian.