Hopp til innhold

- Deilig å være guttunge igjen

Fotballspill har fått tre rusmisbrukere i jobb og en i praksis. Nå skal andre lære.

Knut Slettetveit og Øyvind Julius Andersen

Øyvind Julius Andersen, til venstre og Knut Slettetveit mener Gatelaget og fotballen gir dem en mulighet til tilhørighet og vennskap.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– De er på jobb de, skjønner du, og ikke her, forklarer Øyvind Julius Andersen, da NRK spør om han kan peke ut de tre som har fått jobb etter at de begynte å spille på Gatelaget, Fredrikstad fotballklubbs lag for rusmisbrukere.

Det har gitt dem en mulighet til å komme seg i bedre fysisk form og samtidig komme seg bort fra miljøet nede i byen. Det har bare vært vinn, vinn, dette her.

Lars Petter Hansen

Vi er på Active senter i Fredrikstad for å møte Gatelaget. Først er det lunsj, deretter trening.

LES OGSÅ:

– Har prøvd å komme meg ut

Da prosjektet startet for to år siden, var målet å få en i arbeid. Nå er tre i jobb og en i praksis. Forrige uke kom det penger fra Regjeringen som skal sikre at andre klubber her i landet kan starte med det samme.

I to måneder har Knut Slettetveit vært med på Gatelaget, og på den korte tiden, er livet blitt bedre, mener han.

– Jeg har ruset meg lenge nå, ruset meg i nesten 30 år og har prøvd og prøvd og prøvd. Men etter to års nykterhet sprakk jeg etter et forhold. Da var det vanskelig å reise seg igjen, men etter at jeg kom hit har motivasjonen begynt å stige igjen, forteller han.

Fem millioner kroner skal brukes slik at andre skal lære av Fredrikstad fotballklubb. Vålerenga, Stabæk, Lillestrøm, Viking, Bodø/Glimt og Asker er klubber som enten er i startgropa eller har gatefotballslag på gang.

Slettetveit går på metadon og forteller at det er utrolig deilig å ha noe å gå til.

– Jeg er dårlig på rutiner, men nå går jeg hit. Det er deilig å trene, spille fotball og være litt guttunge igjen, smiler han.

.

Lars Petter Hansen

Lars Petter Hansen har bakgrunn som fotballspiller og har vært med nesten helt fra starten. Han synes det er utrolig å se entusiasmen og pågangsmotet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

De tidligere FFK-profilene Markus Ringberg og Lars Petter Hansen, trener laget tre ganger i uka.

Hansen er imponert over spillerne og glad for at lavterskeltilbudet har gitt så god effekt.

– Det har gitt dem en mulighet til å komme seg i bedre fysisk form og samtidig komme seg bort fra miljøet nede i byen. Det har bare vært vinn, vinn, dette her.

Han synes det har vært moro å trene dem i de to årene.

– Jeg har jo trent mye selv og vet at det er tungt til tider, men de gir seg ikke, skryter han.

– En del av et lag

Øyvind Julius Andersen liker seg både i mål og som spiss – men følelsen av tilhørighet er aller viktigst.

– Her tilhører jeg et lag, jeg tilhører en gruppe. Jeg hadde jo bare sittet hjemme og kjedet meg og gjort ting jeg ikke bør gjøre, sier han.

Knut Slettetveit og Øyvind Julius Andersen

Knut Slettetveit og Øyvind Julius Andersen har full kontroll på ballen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Høgskolelektorene Finn Mikalsen og Trude Tonholm ved Høgskolen i Østfold har fulgt gatelaget tett og ser at Helse-Norge har mye å lære av prosjektet.

Ikke minst hvordan mestring gir tro på jobb og et liv uten rus, forklarer Mikalsen.

– Man opplever at man fikser ting på en annen måte enn man har gjort så langt i livet. De ser har de har ferdigheter de ikke trodde de hadde eller har tatt frem tidligere. Det å trene sammen, det å spise sammen og gjøre hyggelige ting sammen, gir gode opplevelser og en selvtillit, forklarer han.

Får troen på et liv uten rus

Selv om det ikke gir en inngangsbillett til arbeidslivet umiddelbart, gir det mange tilbake troen på at det er mulig å komme seg ut av rus og inn i arbeidslivet.

Mikalsen tror Helse-Norge kan lære av at det ikke alltid er behandling som er den eneste løsningen, men også det å ha gode arenaer hvor de kan være seg selv på en annen måte, men samtidig ta del i et samfunn.

Trude Tonholm og Finn Mikalsen

Høgskolelektorene Trude Tonholm og Finn Mikalsen har fulgt Gatelaget tett og mener andre har helt klart noe å lære av prosjektet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Tonholm tror også det å være inkludert uansett, er viktig.

– Det er mange tilbud som utelukker dem hvis de ikke følger opp. Her er det noen som venter på dem, vil at de skal komme og det gir en positiv følelse. Det at noen savner deg og vil at du skal komme, og ikke kaster deg ut ved første glipp, er viktig.

– Samtidig som det å bli stilt forventninger til, har blitt oppfattet positivt – fordi det handler om å føle seg respektert.