NRK Meny
Normal

Brunsneglene vil også feire jul

Det er mye vi skal rekke i desember. Kjøpe julegaver, bake julekaker og så plukke brunsnegler. For nå de har kommet fram igjen.

brunsnegle, iberiasnegle
Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Flere NRK har snakket med har sett brunsnegler i hagene på Nøtterøy, og det to uker før jul. Berit Viken, lektor ved Gjennestad videregående skole i Stokke, forteller at det har med temperaturen å gjøre.

– Brunsneglene lever i et år, så dør de. De legger egg fra august til oktober. Eggene de la tidlig, klekker så tidlig som i august/september. Det er de små sneglene som vi vanligvis ikke ser så mye til, fordi de gjemmer seg under steiner og blomsterpotter planker og lignende, forklarer Viken.

– Men nå har de tydeligvis våknet til liv igjen og kommer ut og begynner å spise, sier hun.

Urolig søvn

Berit Viken

TA DEM: Berit Viken, lektor ved Gjennestad Gartnerskole, oppfordrer oss til å drepe brunsneglene vi ser nå. Hun mener brunsneglene kan truet matproduksjonen, hvis de blir for mange.

Foto: Rune Christoffer Holm / NRK

Med mange varme og noen kalde perioder kryper de fram, selv om det er vinter.

– Det mange håper på nå er at vi får en periode med barfrost. Da kommer sneglene som er ute og går til å stivne og dø, forteller Viken.

Hun tenker at dette er en snegle som kan tilpasse seg både mattilgangen og klima slik at den nesten overlever alt.

– Nå spiser den løvetann. Det er de veldig glad i og den vokser jo også helt ned mot null grader, sier Berit Viken.

Ingen skade nå, men..

– I vinter vil de bare vokse seg store og bli større enn vanlig til våren, hvis de overlever vinteren, da, sier viken.

De formerer seg ikke på denne tiden.

– Men det er ikke noe å spare på, så jeg vil anbefale å ta livet av alle du ser.

Feller

Hvis du legger ut litt hunde- eller kattemat sammen med kli på et bestemt sted i hagen, vil de komme å spise. Hvis du da klipper sneglene i to mens de er der og spiser, vil det komme flere for å spise de døde sneglene. Da kan du klippe enda flere.

– Da forhindrer du også at flere finner veien ut på jorder hvor det dyrkes mat. For da spiser de opp maten vår, tenker Berit Viken.