Hopp til innhold

Besteforeldre fortsatt ingen adgang

Besteforeldre får ikke alltid lov å komme på besøk på fødeavdelingen der et nytt barnebarn har kommet til verden. Det avhenger helt av hvilket sykehus barnet er født på. Flere savner å få lov til å få mer besøk.

Evensen og Boligor

Ekteparet Irish Bern Boligor og Joakim Evensen synes det er fint å få være i fred på fødeavdelingen, men ønsker et besøksrom der familien kan komme på besøk.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fra 1. april i 2011 ble det ikke lenger lov å besøke pasienter på føde- og barselavdelingen ved sykehuset i Vestfold.

Unntaket er far og søsken. De kan komme på besøk.

Dersom andre i familien, eller venner, ønsker å komme på besøk må besøket foregå andre steder på sykehuset, fortrinnsvis i foajeen.

Mange sykehus praktiserer denne ordningen, men det er forskjeller.

Årsaken til denne praksisen er at det ble for mange som besøkte fødeavdelingen på dagtid. Det ble til tider svært hektisk og mange mennesker.

Kaos på fødeavdelingen

– Vi opplevde nærmest et eneste kaos før vi innførte begrensningen, sier fagutviklingssykepleier Elin Sogge. Det var "folk over alt alltid". Da den nye ordningen ble innført ble den respektert omgående. Det ble mer ro på avdelingen med en gang, sier hun.

Det er likevel mulig å få besøk av andre enn far og søsken, men da må det skje i fellesområdene ellers på sykehuset. Sogge forklarer at de har pekt ut noen steder i foajéområdet i 1 etasje som er egnet.

Mange nybakte mødre har behov for ro og skal også ta seg av den nyfødte. Ved sykehuset i Vestfold opplevde de at det ble mye oppmerksomhet mot familien og alle de besøkende.

I mange kulturer er det tradisjon for at store familiegrupper besøker en nyfødt. I det flerkulturelle samfunnet vi lever i må vi ta mange hensyn.

Sogge sier de var spent på akkurat dette temaet, men det har gått overraskende bra, sier hun.

(Tekst fortsetter under bildet)

Ro på fødeavdelingen

Fagutviklingsjordmor Elin Sogge til v. sier det er viktig at den nyfødte og moren får ro fram til de skal reise. Derfor er det bare far som kan komme på besøk på fødeavdelingen i Vestfold. Her sammen med ekteparet Irish Bern Boligor og Joakim Evensen og deres førstefødte, en jente.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Savner å få besøk

– Det er veldig greit å ha det rolig når man har fått et barn. Det tar på å få et barn så jeg vil jo helst ta det litt med ro, sier Ingrid Kristiansen.

Hun fikk søndag sitt sjette barn. Ordningen var ikke den samme da hun fikk de to forutgående. Da var det ingen restriksjoner.

De tre første barna fikk hun i Frankrike, hvor det heller ikke var slik ordning.

Da hun var på Sykehuset i Tønsberg og fikk sine barn nummer fire og fem, fikk hun besøk av familien og noen venninner og det var hyggelig, sier hun. Hun innrømmer at hun gjerne skulle hatt tilsvarende besøk nå.

– Jeg liker ikke tanken på at jeg må ta med meg den nyfødte ned i sykehusets foajé og treffe familie og venner der. Det synes jeg ikke noe om. Jeg synes de kunne hatt et besøksrom på avdelingen, sier hun.

(Tekst fortsetter under bildet)

Ingrid Kristiansen

Ingrid Kristiansen har akkurat fått sitt sjette barn, en gutt. Hun har hatt besøk mann og de andre barna, men savner at andre kan komme. Hun vil ikke ta barnet med i sykehusets fellesarealer for å motta besøk der.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Ønsker besøksrom

Nybakt pappa Joakim Evensen har vært på fødeavdelingen sammen med sin kone Irish Bern Boligor i over én uke. De har fått sin førstefødte, en jente.
De er enig om at det er kjempefint å ha det rolig på avdelingen, men synes det hadde vært på sin plass med et eget rom der de kunne fått besøk.

– Vi tar ikke med den nyfødte jenta vår ned i foajéområdet, selv om vi har fått mange meldinger og hilsener fra familien som lurer på når de får se vår nyfødte, sier Evensen. Vår svar blir at de må ha litt tålmodighet, så skal de nok få se den vesle jenta, sier han.

Ulikt fra sykehus til sykehus

På Sykehuset Telemark er det ikke samme ordning, forklarer seksjonsleder Åse Kari Kringlåk.

– Vi har også ordningen med at far og søsken kan være på besøk hele dagen. Men i visittiden fra klokka 18 til 19 er det åpent for at besteforeldre kan komme på besøk, sier Kringlåk.

Det hele begynte egentlig i forbindelse med fugleinfluensaen da det ble satt begrensningen for hvem som kan komme på besøk. Det gjorde mange sykehus.

– Vi opplevde at det ble mer ro på avdelingen og videreførte dette med en utvidelse til å omfatte besteforeldre i visittiden, sier Kringlåk

I Drammen kan besteforeldre og oldeforeldre komme på besøk i visittiden mellom klokka 18.00 og 19.00 mens far og søsken kan være der hele tiden bortsett fra en rolig halvannen time mellom klokka 14.30 og 16.00.

Samme ordning har Ringerike sykehus, men der må far og søsken holde seg borte mellom klokka 13.30 og 16.00.

På Kongsberg er det også samme ordning, men der er det ikke begrensninger for hvem som kan komme i visittiden. Hvem som helst som ønsker å besøke den som har fått barn, kan komme på besøk.

Barselseksjonen ved Bærum sykehus har ikke besøksordning. De ønsker å beskytte de nyfødte mot smitte og begrense trafikken i avdelingen. Far og søsken kan komme som de ønsker, mens andre besøkende må treffe mor og barn utenfor avdelingen, som i Vestfold. For de fleste er det greit å vente med besøk til man kommer hjem, får NRK.no opplyst i Vestre Viken HF

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark