Bekkenløsning, trillevogn og ståhjuling

Jeanett Heimdal vekker oppsikt når hun og sønnen Nataniel på ett år og fire måneder tar seg rundt i Andebu i Vestfold. 33-åringen som venter barn nummer to har bekkenløsning, men fyker rundt i bygda på ståhjuling seks uker før termin.

Jeanett Heimdal

Jeanett og Nataniel synes ståhjuling er topp.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er så ille at jeg egentlig ikke får lov til å gjøre noen ting. Ikke løfte, ikke bære, ikke gjøre husarbeid, ikke gå mer enn én halvtime. Jeg har store smerter i ryggen og bekken hele tiden.

Med ståhjulingen kommer Heimdal seg blant annet på butikken. Hun triller både alene, og med sønnen Nataniel i vogna.

Jeanett Heimdal

Heimdal kjører sakte og er opptatt av både sønnens og sin egen sikkerhet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Jeg syns det er veldig gøy. Det er en veldig morsom måte å komme seg ut på.

– Er det trygt?

– Ja, jeg vil si at det er trygt. Jeg har brukt den i flere år og vet hvordan den fungerer. Jeg kjører veldig sakte, folk som er ute og trener løper forbi meg. Jeg kjører også veldig sakte av sikkerhetshensyn for Nataniel.

– Bedre enn krykker og rullestol

Heimdal er i en spesiell situasjon ettersom hun har tilgang på ståhjulingen. Den er av en mer robust og dyrere type enn mange andre ståhjulinger, og hun har den fordi mannen hennes selger den typen.
– Jeg er jo heldig som har han, som begynte med dette.

Jeanett Heimdal

Jeanett og Nataniel er klar for en tur i Andebu.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK


Hun anbefaler gjerne andre gravide i liknende situasjon, eller med andre bevegelsesproblemer å bruke en ståhjuling.


– Det er et hjelpemiddel, og det er litt artigere å være handikappet hvis man har et hjelpemiddel som ikke er rullestol eller krykker. Det er noe som du kan ha med overalt, og ha det gøy på tur.


Heimdal mener at dersom man vurdere en ståhjuling i en lik situasjon som hennes, så bør den være robust.


– Du kan ikke kjøpe brettene til bare noen tusenlapper for å skyve rundt på barnevogn, det tror jeg kan være livsfarlig.

Gravide må selv vurdere

– Det er første gang jeg ser noe sånt. Vi har vel alle hørt om de nye fremkomstmidlene, det var morsomt å se.

Henriette Paulsen

Henriette Paulsen vil verken anbefale eller avvise ståhjuling for gravide.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Spesialfysioterapeut på sykehuset i Vestfold Henriette Paulsen, er fagkoordinator for seksjon for barn og kvinne. Hun veileder gravide kvinner.

– Jeg tenker at dette er helt klart noe denne kvinnen behersker fint, men jeg vil ikke anbefale dette til gravide generelt.

Paulsen understreker at det ikke er noe svart eller hvitt for om gravide bør ta i bruk ståhjulinger som hjelpemiddel, men at man må se hva som passer for den enkelte.

– Generelt sier vi til gravide at det er litt ut ifra erfaring med aktivitet. Hvis det er noe man behersker og kjenner godt til så skal man bare fortsette med det, men dersom det er noe nytt som de ikke har drevet med før så anbefaler vi at det er under veiledning, eller forsiktig når de prøver noe sånt.

– Hva er farene for en gravid dersom hun skulle ramle?

– En ting er det å ramle, en annen ting er stabilitet og balanse. Det kan noen gravide ha problemer med. Eller kanskje de kan få litt vondt i bekkenet hvis de ikke behersker å stå på et sånt balansebrett.