Thomas baker uten egg og melk

Bakere bruker gjerne egg og melk i kakene sine, men når Tønsbergmannen og kakebloggeren Thomas får velge blir det vegankaker.

Vegankake

Thomas tryller frem de lekreste kaker uten egg og melk.

Foto: Jakob Mietskov / TV Norge

Mandag starter kakekonkurransen på TV-kanalen FEM og da skal Thomas Hvål Olsen fra Tønsberg friste dommerne med vegankaker.

– Gøy med utfordringer

Thomas forteller at kakene hans vekket interessen hos dommerne i konkurransen. Alle var veldig nysgjerrige på hva han brukte i kakene sine.

Thomas lager vegankaker

Thomas viser frem en av vegan-kakene sine.

Foto: Jakob Mietskov / TV Norge

– Det var jo litt gøy å være den eneste som bakte uten egg og melk, men jeg kunne ønske flere valgte å bake slik, sier Thomas.

– Hvordan baker man uten egg?

– Her er det utallige muligheter, det spørs helt hva man skal med egget. Skal du bruke det for å binde eller heve noe? Det finnes mange gode alternativer, mener Thomas.

Han ramser opp knuste linfrø som får trekke en stund etter å ha blitt blandet med varmt vann eller eggeerstatningspulver fra helsekosten.

– Most banan eller eplemos kan gjøre kakene mer saftige, tipser Thomas.

Silketofu og bakepulver

Andre gode råd fra bakeentusiasten er bakepulver, natron eller silketofu. Tofu er laget av soyabønner.

– Fordelene med å kutte ut animalske produkter er at flere kan spise det. Mange kutter jo ut disse produktene på grunn av allergier eller dyreverngrunner, forteller Thomas, som er kjent for kakebloggen Veganmannen.

Selv kuttet han ut kjøtt fra kostholdet sitt som 12-åring og har vært veganer siden noen år tilbake.

– Valget mitt var bevisst fordi jeg fikk mer kunnskap om hvordan animalske produkter blir produsert.

Han synes kostholdsendringene har vært spennende, morsomt og utfordrende.

– Å for eksempel kutte ut egg og melk fra mammas gamle oppskrifter har vært veldig gøy å teste ut, det har fungert bra.

Manglet en plan B

Blir du invitert i bursdagsselskapet til Thomas kan du altså ikke forvente å finne verken egg eller melk i kakene.

Han valgte også å avstå fra å bruke disse ingrediensene i TV-programmet Kakekrigen.

– Av og til var det vanskelig, for jeg hadde ingen plan B dersom det skulle gå galt.

Og galt, det gikk det også, mimrer han.

– En kake ble helt mislykket fordi jeg ikke kunne bruke gelatin, flirer Thomas.

Mandag starter kakekonkurransen på TV-kanalen FEM, og da skal Thomas som eneste deltaker friste dommerne med vegankaker.