Hopp til innhold

– En håpløs og uakseptabel situasjon

Slik beskriver justisministeren mangelen på fengselsplasser på Østlandet.

Anders Anundsen

– Det er en uakseptabel situasjon at kriminelle som skal varetektsfengsles, ikke blir det fordi det er for dårlig kapasitet. Det må vi løse så fort som overhodet mulig, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen fra Larvik.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold beskriver dagens situasjon som å leke politi og røver. Han har sett seg lei på å måtte sende kriminelle personer tilbake på gata fordi fengslene er for fulle i Vestfold, Buskerud og Telemark.

– Det hjelper lite å ha politi i gatene hvis du ikke har muligheten til å få de som begår kriminalitet pådømt, og deretter inn til soning. Jeg er veldig opptatt av at vi nå må tenke helhetlig i hele straffesakskjeden og sikre at vi har tilgang til de ressursene politiet, domstolen, påtalemyndigheten og kriminalomsorgen trenger. Det er et løp som ikke har vært tilstrekkelig prioritert tidligere, men som nå må komme helt i front, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til NRK.no.

Før helgen foreslo Magnar Pedersen å sende utenlandske kriminelle nordover, til nedlagte forsvarsbygg i Nord-Norge. Justisministeren sier han tar med seg dette forslaget videre, men at han ikke vet hvor realistisk det er å gjennomføre.

– Vi må se på de mulige konseptene vi har. Vi må se på hva vi kan gjøre for å utvide kapasiteten innenfor eksisterende murer. Samt hva vi kan gjøre på kort og lang sikt. Det er et spørsmål om disse leierne er egnet og hva slags kontrollmuligheter du har innenfor en del av disse gamle fortene, men dette er noe vi skal vurdere. Hvor realistisk det er, vet jeg faktisk ikke ennå. Vi må gjøre en liten jobb først, sier justisministeren.

Les også:

– Går utover folks trygghet og rettsfølelse

Anundsen mener altså at dagens situasjon er en arv fra den forrige regjeringen, og at det vil ta tid å løse problemene. Han syns selv at situasjonen der folk som skal varetektsfengsles, men ikke blir det på grunn av stappfulle fengsler, går utover tryggheten og rettsfølelsen til folk.

– Hva kan gjøres i mellomtiden?

– Dette er en helt håpløs og uakseptabel situasjon. Vi har allerede frigjort 88 nye plasser fra første kvartal 2014. Et alternativ er å vurdere å redusere soningsbelegget. Det vil føre til at køene går opp, men det vil frigjøre noen varetektsplasser, sier Anundsen og fortsetter:

– Vi vil foreta disse vanskelige vurderingene løpende, men grunnproblemet er at vi har arvet en kriminalomsorg som ikke har nok plasser til å løse de oppgavene de er satt til å løse. Det må den rødgrønne regjeringen bære ansvaret for, så skal jeg og den nye regjeringen gjøre det vi kan for å løse opp i dette så fort som mulig.

Sonja Mandt, Ap

Sonja Mandt tilbakeviser kritikken.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Når vil fengselssituasjonen på Østlandet bli bedre?

– I løpet av denne uken får jeg en gjennomgang av alle de mulighetene vi har. Etter det må jeg sette i gang prosesser for å realisere det som er raskest realiserbart. Det er dessverre umulig å gi noen dato.

– De har overtatt en god arv

Stortingsrepresentant for Vestfold Arbeiderparti Sonja Mandt tilbakeviser kritikken og mener at den nye regjeringen har overtatt en god arv.

– Soningskøen har blitt redusert. Vi har tatt i bruk fotlenkesoning, som har økt kapasiteten med 237 plasser og i tillegg har vi sørget for 513 nye fengselsplasser, sier hun og fortsetter:

– I 2010 åpnet vi Halden fengsel. Kapasiteten i kriminalomsorgen er også økt, og vi har sørget for en raskere overføring av utenlandske innsatte. Så kan vi hele tiden ønske oss mer, men vi må tenke på forebygging og på innhold i soningen også.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark