NRK Meny
Normal

Akuttmottak på Langeby camping

Mottak av flyktninger er krevende for kommunene, men nå må vi brette opp ermene og gjøre det beste ut av situasjonen, sier Sandefjords ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Langeby camping

Fra mandag blir Langeby camping i Sandefjord akuttmottak med plass til 72 flyktninger.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er uheldig hvis noen kommuner ikke vil ta imot flyktninger, fordi det utfordrer de kommunene som sier ja til å måtte ta imot flere flyktninger, sier Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

Dermed slutter han seg til statsminister Erna Solberg som i Debatten på NRK1 i går kveld gikk langt i å si at kommunene ikke kan legge ned veto og stoppe bosetting av flyktninger. Gleditsch mener likevel at man bør holde fast på den frivillighetslinja som har vært rådende.

– Jeg tror det ville bli mer konflikt hvis det blir tvang, så jeg håper vi kan finne gode løsninger sammen i denne spesielle situasjonen.

Akuttmottak på Langeby camping

Fossnes AS i Sandefjord skal være mottak for inntil 180 personer, og for denne gruppa skal kommunen ha ansvar for skole, helse og andre tjenestetilbud. I dag ble det også klart at det på mandag opprettes akuttmottak på Langeby camping med inntil 72 plasser.

– Så det er klart det blir et ganske stort antall flyktninger, og det blir krevende for vårt kommunale apparat. Som folkevalgte i enkeltkommuner har vi samtidig ansvar for de innbyggerne som bor der slik at de får tilfredsstillende tjenester.

Gleditsch viser til at det kan være krevende å få tak i ulike fagpersoner innenfor mange områder, så han er bekymret for dem som trenger spesiell oppfølging.

Bør bosettes i samme by

Nylig var kommuneledelsen i Sandefjord hos sentrale myndigheter med en oppfordring om at de som skal bosettes i en kommune hentes fra den kvoten som kommunen allerede har sagt ja til å ta imot.

– Det er håpløst at de sendes til andre byer. Hentes de fra kvoten vår, er de allerede integrert. Det ville gjøre det enklere for alle hvis de kunne fortsette å bo i sitt lokalmiljø, sier Gleditsch.