NRK Meny
Normal

Aktor ber om forvaring for 60-åring

NORDRE VESTFOLD TINGRETT (NRK): – Hvis man noen gang skal idømme forvaring, så skal man det i dette tilfellet, sa aktor i retten.

Håvard Kalvåg

Håvard Kalvåg ber om forvaring for en 60 år gammel mann som er tiltalt for voldtekt. Årsaken er 60-åringens historikk.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Det er en helt åpenbar gjentakelsesfare, sa Håvard Kalvåg.

Han er aktor i saken mot en 60 år gammel mann som er tiltalt for voldtekt i Horten.

Kalvåg ba i retten onsdag om at 60-åringen dømmes til forvaring med en tidsramme på seks år og en minstetid på fire år.

– Hvis man noen gang skal idømme forvaring, så skal man det i dette tilfellet, sa Kalvåg under sin avslutningsprosedyre onsdag.

Han viste til at den tiltalte 60-åringen tidligere er domfelt fire ganger for voldtekt, og at flere av voldtektene har skjedd kort tid etter at mannen slapp ut fra fengsel.

Vibeke Hein Bæra

– Jeg mener hans forklaring av troverdig, og at den ikke kan utelukkes av retten, sier mannens forsvarer, Vibeke Hein Bæra.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Det er bevisene i forhold til denne tiltalen som skal vurderes, understreker tiltaltes forsvarer, advokat Vibeke Hein Bæra, overfor NRK.

– Det vil være helt forferdelig dersom man skulle bli dømt på grunnlag av tidligere historikk, fortsetter hun.

– Bør frifinnes

Hun tror på mannens forklaring, og mener at hennes klient bør frifinnes.

– Jeg mener at det ikke er ført bevist for tiltalen, sier hun.

Ifølge tiltalen skal 60-åringen ha voldtatt kvinnen i Horten rett etter at han slapp ut av Ila fengsel etter endt soning for voldtekt og drap. Rettssaken mot ham startet tirsdag denne uken.

60-åringen er tidligere dømt for 12 lovbrudd, og har til sammen sittet fengslet de siste 30 årene. Han nekter for å ha voldtatt kvinnen i Horten, og erkjenner ikke straffskyld.

– Han sier det er ting i hans fortid som han ikke er stolt over, men at han ikke har gjort dette, sier Hein Bæra.

– Var frivillig

Kvinnen som mannen er tiltalt for å ha voldtatt, sa i retten tirsdag at hun møtte tiltalte på et utested i Horten, at de hadde gått inn på en bar og tatt noe å drikke.

Hun forklarte videre at hun, etter dette, ikke husker hva som skjedde før hun våknet på stuegulvet i mannens leilighet, og at mannen deretter tvang henne til oralsex.

Da mannen forklarte seg like etterpå, beskrev han et annet hendelsesforløp og sa at alt var frivillig.

Krever erstatning

Kvinnens bistandsadvokat, Helge Hjetland, sier fornærmede krever en oppreisningserstatning «begrenset til oppad 200 000 kroner».

– Det betyr at erstatningen fastsettes av retten, og retten gjør en skjønnsmessig vurdering av det på grunnlag av Høyesteretts praksis og forholdene i denne saken. Med utgangspunkt i det tenker jeg at erstatningen bør ligge på rundt 200 000 kroner, sier Hjetland til NRK.