– Valget av FIFA-president må utsettes

Grasrota i fotballforbundet presser på NFF-president Yngve Hallén. Lei av at fotballen kommer i vanry.

FIFA-president Sepp Blatter i Zurich 2011, då han blei valt til president nok ein gong

PÅ VALG FOR FEMTE GANG: IFA-president Sepp Blatter i Zürich 2011, da han ble valgt til president nok en gang.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Thorfinn Haugen, leder i Vestfold Fotballkrets

DIALOG: Thorfinn Haugen er leder Vestfold Fotballkrets forventer en samtale med fotballpresident Hallén før valget av FIFA-president.

Foto: Privat

Medlem i Norges Fotballforbunds lederutvalg og breddekomité, og styreleder i Vestfold fotballkrets, Thorfinn Haugen, er usikker på om FIFA-president Sepp Blatter bør få fortsette i jobben.

– Det er vanskelig for meg å ha en adekvat mening om hvorvidt Blatter skal sitte eller ikke. Men det jeg er tydelig på, er at vi må stå for verdier innenfor sporten vår, som i hvert fall ikke skal forbindes med det vi nå ser. Vi er veldig lei av at fotballen som sådan kommer i vanry på grunn av slike ting, sier Haugen.

«VM i korrupsjon»

Det siste døgnet har det stormet rundt FIFA-presidenten, etter at ni høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og fem forretningsmenn onsdag ble pågrepet og siktet i en omfattende korrupsjonssak.

Amerikanske påtalemyndigheter kalte saken «VM i korrupsjon», og anklagene strekker seg over 20 år tilbake i tid. Presset øker nå på FIFA-president Sepp Blatter, som stiller til valg for sin femte periode i Zürich fredag.

– Grell kontrast

Yngve Hallen

VERDIER: Yngve Hallén må stå sterkt for de rette verdiene, mener Thorfinn Haugen i Vestfold Fotballkrets.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Fotballpresident i Norge, Yngve Hallén, var onsdag ikke avvisende til at NFF skulle støtte Blatter ved valget.

– Vi får se hva UEFA kommer frem til. Hvis det blir en samling rundt en eller annen modell, kan det hende vi kan støtte den og at Blatter er en del av den, hvis det fører til bedring, sier Hallén på spørsmål om NFF nå ikke vil støtte Blatter. En uttalelse Josimar-journalist Frode da Costa kalte direkte flau.

– FIFA er veldig fjernt fra den fantastiske fotballidretten som vi representerer i Vestfold, og breddefotballen vi er opptatt av. Det er klart vi begynner å bli lei av ting som handler om omdømme, sier Haugen til NRK.

Han trekker frem «Handshake for peace» som et eksempel, et samarbeid mellom Nobels Fredssenter, FIFA og NFF.

– Det er et norsk initiativ, og er en fantastisk god ide. Det som skjer i FIFA nå kommer i en så grell kontrast til de verdiene NFF og Nobels Fredssenter har, sier Haugen.

Klar og tydelig

Hvis Yngve Hallén skulle velge å gi sin stemme til Blatter, på vegne av NFF, så bør han ha vektige grunner, mener kretslederen i Vestfold.

– Jeg regner med at han og jeg har hatt en samtale på forhånd. Og han bør ha gode grunner for å stemme som han gjør. Men akkurat nå kjenner jeg ikke til noen slike grunner. Jeg forventer at en fotballpresident fra Norge skal være klar og tydelig på våre verdier, sier Haugen.

Neste år skal det være valg på president i NFF. Om dette blir et tema i det valget, er Haugen usikker på.

– Jeg håper ikke det. Det fortjener ikke Hallén, og det fortjener ikke NFF.