NRK Meny
Normal

– Tollere kunne tatt flere smuglere

Sandefjord tollsted har gjort 123 narkotikabeslag i løpet av de ti første månedene i år. Kontorsjef Audun Rønningen mener de kunne tatt flere smuglere.

Audun Rønningen

Kontorsjef Audun Rønningen ved Sandefjord tollsted på Torp ønsker seg flere ansatte til å sjekke om folk har ulovlig bagasje.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ved fergekaia i Sandefjord gjør tollerne seg klare til å kontrollere passasjerer som kommer med en av Strømstad-fergene. På forhånd vet tollerne at ferga har med seg ti biler.

– Med denne avgangen er det vanligvis pensjonister og folk som skal jobbe i Norge, forteller tolloverinspektør Thor-Arne Dahl.

– Hva fokuserer dere på?

– Vi har narkotikakontroller uansett om det er her, på Torp eller på kaia i Larvik. Men vi har også en jobb å gjøre når det gjelder alkohol og andre varer også, forteller Dahl.

Thor-Arne Dahl

Tolloverinspektør Thor-Arne Dahl vinker inn fergepassasjerer til kontroll.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Går gjennom bagasje

Den tredje bilen som kjører ut av ferga, vil han ha grundigere kontrollert. Tollinspektøren finner imidlertid ikke noe ulovlig i bagasjen.

Derimot har det andre teamet stoppet en mann de mener ikke har id-papirene sine i orden. Dessuten vil Dahl sjekke at mannen ikke har narkotika i kroppen.

Narkotikabeslag

123 narkotikabeslag har Sandefjord tollsted gjort fra januar til slutten av oktober i år. Blant annet har tollerne beslaglagt 60 kilo marihuana og nesten åtte kilo amfetamin.

– Mer narkotikasmugling kunne vært avdekket hvis vi hadde vært flere tollere, mener kontorsjef Audun Rønningen ved Sandefjord tollsted på Torp

– Det er stor narkotikaomsetning og bruk i Norge. Jeg tror at fergetrafikken og flytrafikken inn til Vestfold er en stor innfallsport for narkotika. Det har vi sett i en del saker. Så jeg tror det er mye å ta av ennå, sier Rønningen.

Trenger flere ansatte

Rønningen mener det er en utfordring å få ressursene til å strekke til. I sommer startet fergeselskapet Fjord Line med to daglige avganger fra Sandefjord til Strømstad uten at tollstedet fikk flere ansatte.

Rønningen viser til at i løpet av et døgn er det åtte fergeanløp i Sandefjord og Larvik og 20 flyankomster tollstedet har ansvar for.

– Potensialet er nok mye større enn det vi gjør nå. Vi kunne kontrollert mange, mange flere, sier Rønningen.

– Hvor mange flere ansatte burde dere vært?

– Nei, det kan ikke jeg antyde, sier han.

Bagasje

Tollerne går gjennom bagasjen til en mann for å se om han har med seg narkotika.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Har tro på bedre grensekontroller

Avdelingssjef Per Emil Wikøren for grensekontrollen i Tollregion Sør-Norge, som Sandefjord tollsted er en del av, sier at tollregionen ikke automatisk får flere ansatte til å styrke grensekontrollen selv om utenlandstrafikken i et område øker.

– Det er en utfordring å ha nok ressurser hver dag til å utføre en god kontroll. Vi må gå inn og se på om vi klarer å utnytte ressursene godt nok og om vi klarer vi å snu hver stein, sier Wikøren.

Han sier tollvesenet står overfor en omorganisering der tollvesenet skal konsentrere seg om grensekontroller.

– Departementet sier vi skal få en bedre grensekontroll fremover fra 2016 eller 2017, sier Wikøren.

Les også:

Hentet av politiet

Tollerne på fergekaia i Sandefjord er snart ferdig med kontrollen av denne fergeankomstens passasjerer.

Mannen tollvesenet stoppet, har tatt urinprøve. Tollerne fant ikke noe narkotika, men politiet hentet mannen for å se nærmere på identiteten hans.

Tolloverinspektør Thor-Arne Dahl forteller hvorfor de sjekker denne bagasjen.

Se video fra tollkontrollen her