– Målsettingen er å ta medalje

Men alt må klaffe hvis Vidar Hop skal bli tidenes fjerde norske europamester.

Vidar Hop og Thai Tanic

Vidar Hop er vant til å vinne travløp, og var mestvinnende norske kusk i fjor. Her fra Norsk travderby i 2004, med vinnerhesten Thai Tanic.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Dette har jeg gledet meg til. Det er utrolig stort å få representere landet sitt. Det blir spennende, sier travkusk Vidar Hop til NRK.no

Han er bosatt i Vear i Vestfold, men nå er han i Sverige, klar for europamesterskapet for kusker. Mandag kjøres fire løp på Solänget travbane, mens de fire siste løpene kjøres på Umåker travbane i Umeå dagen etter. Hop er en av elleve kusker som er med, kvalifisert som landschampion i Norge.

– Det er sånn at du har vært den kusken i Norge som har vunnet flest løp i fjor, da får du tilbud om å være med å kjøre EM, forklarer Hop.

– Hvordan gjennomføres det?

– Det går over to dager i Sverige. Og vi kjører totalt åtte løp til sammen.

EM-debutant

Selv om Hop er en svært erfaren travkusk, og den med flest seiere her til lands i fjor, er dette første gang han deltar i EM. Og han innrømmer at det blir noe annerledes enn det han er vant til.

– Ja, men du kjører jo for å få best mulig plassering uansett. Men det blir annerledes ved at man møter mange ukjente kusker, som man ikke er vant til å kjøre sammen med. Og selvfølgelig ukjente hester, forklarer Hop, og legger til:

Vidar Hop og Lome Elden

Vidar Hop er en erfaren travkusk. Her fra Norsk travderby for kaldblodshester i 1999, med Lome Elden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det gjelder å prøve å få mest mulig informasjon om hestene og litt om de andre sine hester. Og så må man prøve å gjøre en vurdering ut ifra det når løpet går.

– Hva vet du nå om de hestene du har trukket?

– Det er to-tre av dem som er ganske bra, men to av dem har kanskje fått litt dårlig spor. Men kapasiteten er bra, så det ser ikke så galt ut på papiret. Vi får bare håpe hestene har en god dag, forteller Hop.

Les også:

Må ha flyt

Og skulle hestene foran sulkyen til Hop ha dagen, så tror han konkurransen blir størst fra to nordiske kusker.

– Målsettingen må jo være å være med å kjempe om en pallplass.

– Hvem er favoritt til å vinne?

– Det er vel den finske representanten, Mika Forss, som på papiret har vært mest mulig i trekningen av hestene. Og så er det klart at du har svenske Björn Goop, som bestandig gjør det godt i en slik sammenheng. Men det gjelder å ha flyten, sier Hop.

Travkusk Ulf Thoresen

Ulf Thoresen er kjent som kusken som «vant med hester som burde vært sendt til slakteren for å bli pølse.» Her fra Bjerke i 1973, samme året som han ble både verdens- og europamester.

Foto: Aaserud, Ivar / NTB scanpix

Les også:

Kan bli fjerde norske vinner

Norge har stolte tradisjoner i travkuskenes europamesterskap. Da det ble arrangert for første gang i 1969, stakk Karsten Buer av med seieren.

Ulf Thoresen er ansett som den beste norske travkusken gjennom tidene. Han vant verdensmesterskapet for kusker, og i både 1973 og 1986 tok han med seg EM-tittelen.

Den siste norske vinneren var Gunnar Eggen, som vant på hjemmebane i 1996.

– Og det har vært flere gode plasseringer, noen har vært på pallen også. Så tradisjonene er stolte ja, sier Hop.

– Og hvordan skal du bli europamester?

– Det er at det klaffer veldig bra med de hestene som jeg har stor sjanse med, og at jeg kan få fine plasseringer med de antatt dårligste hestene. Det er nok det som er nøkkelen, avslutter Hop.