– Glimrende forslag

Det var i Vestfold det var mest aktivitet i Norge i Vikingtiden.

Svein Olav Løberg

Vestfold på verdensarvlisten betyr mye for vikingmiljøene, sier Svein Olav Løberg. Her i Gaiahuset ved siden av kopi av en Gokstadbåt, en kopi av en av småbåtene som ble funnet i Gokstadhaugen sammen med Gokstadskipet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Riksantikvarens forslag om Vestfold på verdensarvlisten er glimrende.

Det sier Svein Olav Løberg fra Sandefjord. Han er en av fem høvedsmenn (skippere) på Gokstadskipkopien Gaia som drives av Båtlaget Gaia.

Vil sette Vestfold på verdensarvlista

Etter at det nylig ble gjort oppsiktsvekkende funn i Tjølling ved hjelp av moderne høyteknologi, har riskantikvar Jørn Holme planer for Vestfold.

– Vi vil samle vikingkulturen, de mest framtredende sporene i tidsepoken i Nord-Europa, i en fellesnominasjon og få den inn på FNs verdensarvliste, sier Riksantikvar Jørn Holme til Aftenposten.

De sentrale gravhaugene, der Osebergskipet og Gokstadskipet og Kaupangområdet i Larvik er med, er nå med i sluttbehandlingen hos riksantikvaren før søknaden sendes.

– De nye funnene i Vestfold kan være relevante i arbeidet med verdensarvnominasjonen. sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gokstadhaugen

Gokstadhaugen i Sandefjord kan komme på verdensarvlisten.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Mange vikingmiljøer i fylket

Det er flere vikingmiljøer i Vestfold som seriøst arbeider med vikingkulturen. Et av disse er båtlaget Gaia i Sandefjord. De har tatt ansvaret for å drive Gokstadskipkopien Gaia, som eies av Sandefjord kommune.

Svein Olav Løberg, som har vært en pådriver i arbeidet og nå en av fem skippere på Gaia, sier riksantikvarens forslag betyr mye.

– Skulle Vestfold komme på verdensarvlisten vil vikingtiden, vikingmiljøene og dermed også turismen nyte godt av dette, sier Løberg.

Selv laget har han laget en rundtur i fylket for nederlandske gjester for å vise gjester det som er av vikingfunn i Vestfold.

Rundtur i fylket for turister

– Det var da leikarringen jeg er med i hadde besøk fra Nederland. Da kombinerte vi en tur med Gaia og buss, og besøkte de viktige stedene i Vestfold. Det ble en veldig populær rundtur, og opplegget er skissert for turistnæringen. Men, det er foreløpig ingen som har tatt initiativ til å gjøre dette til tilbud for turister på besøk i Vestfold, sier Løberg.

Han tror likevel at dersom funnstedene fra Vikingtiden kommer på verdensarvlisten, vil det bety mye for turistnæringen også.