NRK Meny
Normal

– Dagens fotografier er ikke ment for å vare

Sosiale medier har gjort noe med måten vi tar og oppbevarer bilder på. Konservator ved Preus museum i Horten Hege Ouli er opptatt av hvordan vi skal få bevart dagens fotografier.

 Konservator ved Preus museum i Horten Hege Ouli

Hege Ouli, konservator ved Preus museum i Horten, viser frem deler av den nye utstillingen, som vises i forbindelse med lanseringen av jubileumsboka «En fotohistorie – fra synsmaskiner til Instagram»

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Problemet med dagens kommunikasjon og bruk av fotografi er at det er ment for øyeblikket. Ta Snapchat for eksempel, det er ikke laget for at bildene skal vare. Da er utfordringen for oss å finne ut hvordan vi skal få bevart denne delen av fotohistorien, sier Hege Ouli.

Preus Museums jubileumsbok om fotografiets historie

En stabel med museets nye jubileumsbok er klar til å bli pakket ut.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Ouli er konservator ved Preus Museum i Horten. Forrige uke lanserte museet en jubileumsbok der fotografiets historie og trender opp igjennom tidene er blitt dokumentert.

Ouli håper boken vil inspirere andre til å ta vare på fotografiet.

– Det er et mektig medium. Sammen med film er nok fotografiet det viktigste mediet i dag, sier Ouli.

Fra portrett til snap

Ouli forteller at fotografiet har gjennomgått en forandring fra analogt til digitalt. Fra det tidløse portrettet som hang på veggen og hjemmelagede fotoalbum, til dagens digitale løsninger som Instagram og Snapchat.

– Portrettet var for fremtidige generasjoner og sa noe personens identitet. I dag er ting annerledes og det er en umulig oppgave å bevare dagens fotografier. Mye av det er ment som direktekommunikasjon, sier Ouli.

Hva tenker du om at det er så vanskelig å bevare dagens bilder?

– Det er sårt, for jeg vil gjerne ha med denne direkte kommunikasjonen inn i historien. Den er jo viktig, sier Ouli.

Håper på en løsning i fremtiden

Ouli er usikker på om vi kommer til å bevege oss tilbake mot det analoge fotografiet.

 Konservator ved Preus museum i Horten Hege Ouli

Hege Ouli er opptatt av å ta vare på bilder. Ikke bare historiske fotografier, men bilder som blir tatt nå, i 2015 – Lag album, er hennes oppfordring.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Vinylplaten har jo kommet tilbake og analoge fotografier står sterkt blant kunstnere som arbeider med fotografier. Men vi kan ikke stanse den digitale utviklingen. Jeg tror imidlertid det vil komme andre typer løsninger enn det som finnes i dag, slik at det blir mulig å bevare bildene, sier Ouli.

– Vi er jo opptatt av egen historie og også litt selvopptatte, ler Ouli og bruker selfies som eksempel.

Men frem til en eventuell løsning på problemet oppfordrer Ouli folk til å ta ansvar for bildene sine selv.

– Lag album og ha gode sikringsmuligheter for bildene digitalt. Slik kan man i alle fall oppbevare dem i noen år, sier hun.