Hopp til innhold

800 unødige brannutrykninger

Brannvesenet øker nå prisen på unødige brannutrykninger.

Brannsjef Per Olav Pettersen.

Brannsjef Per Olav Pettersen ber de som har brannalarmer med automatisk oppkobling til 110-sentralen om å skjerpe inn sine rutiner.

Foto: Tonje Grimstad / NRK

I løpet av et år er det registrert over 800 unødige brannutrykninger i Vestfold. I et kommunalt bygg i Tønsberg alene var det 60 unødige brannutrykninger, der alarmen varslet brannvesenet uten at det var brann.

– Ofte er det håndverkere som utløser brannalarmene, sier brannsjef Per Olav Pettersen.

– Rutinene må bli bedre

Brannvesenet øker nå prisene til 5000 kroner fra første unødige brannutrykning dersom håndverkere har utløst alarmen.

– Det koster å rykke ut med hele mannskapet med fult utstyr, så nå øker vi prisen for unødige utrykninger for å få dekket noen av disse kostnadene, sier Pettersen.

Brannsjefen understreker at boligkompleks, bedrifter, offentlige bygg og andre som har brannalarmer med automatisk oppkomling til 110-sentralen har et viktig ansvar.

– De må passe på å ha gode rutiner når håndverkere kommer inn i bygget og f.eks. koble ut sonen der håndverkere skal jobbe, eller sikre seg på annen måte, sier Pettersen.

Reagerte på damp

Tønsberg kommune er i gang med tiltak for å redusere antall unødige brannalarmer.

– Vi har hatt røykdetektorer som ikke bare reagerte på brann, men også damp fra bad og koking og steking, men disse har vi nå byttet ut, sier kommunaldirektør Jarl Eide.

Og tiltakene har hjulpet. Mens det i 2013 var 60 utrykninger til det kommunale bygget, har det så langt i år kun vært to alarmer.

– I tillegg har vi skjerpet inn rutinene rundt utløste brannalarmer. Vi har lagt inn en liten forsinkelse til alarmen til brannvesenet slik at de ansatte skal rekke å sjekke om det er en brann eller en unødig alarm, sier Eide.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark