NRK Meny
Normal

- Vikingtid har blitt mer populært

Det mener Kjartan Fønstelien, daglig leder på Midgard Historiske senter. Mandag ble høstprogrammet presentert, og med blant annet en filmfestival vil de nå bli Norges beste opplevelsessted for vikingtid.

Midgard

Kjartan Fønstelien, Jardar Nygård og Anne Doksrød har lagt vekt på at det skal være aktiviteter for alle på Midgard Historisk senter i høst.

Foto: Amalie Nærø / NRK

Fønstelien og markedskonsulent Jardar Nygård sliter med å velge ut ett høydepunkt i årets høstprogram.


Vi har flere nye og spennende ting. Blant annet skal vi ha filmfestival, premiere på et musikkstykke og selvfølgelig forelesninger, forteller Nygård.


Stolt forteller han at de også har fått selehøvrebeslaget fra Borre utlånt fra Kulturhistorisk museum i Oslo. Det kan man nå se i utstillingen på Midgardsenteret.


Flere interesserer seg for vikingtid


Midgard Historisk senter har hatt et godt besøkstall i sommer. Fønstelien tror det er fordi vikingtid har blitt mer populært.

Midgard

Kjartan Fønstelien, Jardar Nygård og Anne Doksrød ønsker velkommen til en ny sesong på Midgard Historisk senter.

Foto: Amalie Nærø / NRK


Interessen for vikingtid har økt. Ikke bare for den faglige og den litt trøttsomme og akademiske delen, men også for opplevelsen. Det er blitt en familieting, og mange reiser fra marked til marked, sier han.


Han tror mye av grunnen til den økte interessen er filmen og TV-serier som har kommet de siste årene.


Mange av disse er knyttet opp mot vikingtidens klesdrakter og historiefortelling. Jeg tror det er mye fra populærkulturen som har ført til at det har blitt vesentlig større interesse.


Tenker nytt

Et av de nye arrangementene på dette programmet er en filmfestival.

Bakgrunnen til denne ideen var en diskusjon som foregikk i pressen tidligere i år. Der var det fremmet misnøye om at man tapte slaget om vikingfilmene i forhold til westernfilmene en gang på 30-tallet. Da ble vi nysgjerrige på hva slags filmer som egentlig finnes fra vikingtid, og det finnes veldig mye, forteller Fønstelien.


Han trekker frem «Asterix og vikingene» og «Erik the Viking» som eksempler. Nå har de engasjert en som skal hjelpe dem med å velge ut filmene til festivalen.


Vi venter i spenning på hva slags forslag han kommer med.


Vil bli Norges beste


Det blir også mer musikk denne sesongen. I slutten av september har forestillingen «Det ljomar av viking» urpremiere i Gildehallen.


Vi har fått kontakt med tre dyktige damer som er spesialisert innen historisk musikk. De har i samarbeid med en komponist og dramatiker lagd en forestilling. De vil ta oss med gjennom en musikalsk reise, der musikken fremføres på vikingtidsinstrumenter, forteller Nygård.


I tillegg til dette fortsetter Midgard Historisk senter med noe av det de har arrangert tidligere. I oktober blir det blant annet «Høstferiemoro» i Gildehallen, med aktiviteter for hele familien. Med det ferske høstprogrammet er målet for Midgard Historisk senter klart.


Å bli Norges beste opplevelsessted for vikingtid tenker jeg er et ubeskjedent mål.