Hopp til innhold

Slik visste de hva de ville bli

Yrkesvalg kan være vanskelig, men hvert år tar tusenvis av unge valg som berører hele livet. Snart er det tid for å velge. Her finner du de beste rådene.

Bildemontasje med Nils Ingar Aadne, Selda Ekiz og Jørn Lier Horst.

Lenger ned i saken får du vite hva som avgjorde hva disse kjente fjesene ble.

Foto: Bildemontasje/NRK

Hva skal du bli? Hvilken utdannelse bør du velge? Tusenvis av unge er i grublemodus for tiden.

Det nærmer seg nemlig søknadsfrister for videregående skoler. Det er nå det gjelder å lande riktig. Men hva skal man tenke på?

Svar på disse spørsmålene

  • Er du teoretisk eller mer praktisk anlagt?
  • Hvilke fag liker du minst, og hvilke hvilke liker du best?
  • Hva er du flink til? I hvilke jobber tror du disse egenskapene kan komme til nytte?
  • Hvilke jobber kan du få etterpå med de utdanningene du vurderer, og hvor vanskelig er det å få de jobbene du ser for deg?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet når du er ferdig utdannet?
  • Vil du helst utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller vil du helst studere videre etterpå?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende?
  • Hvor lang utdanning kan du tenke deg å ta?
  • Hvordan ser du for deg at du har det om 10 år?

Kilde: Ung.no

Skriv ned svarene dine og se om du kan sitte igjen med noen yrker du kunne tenke deg.

Kaffeflekken la seg rundt en annonse fra politiskolen.

Jørn Lier Horst, først politimann så forfatter

Søk råd

Kjenner du noen som har det yrket som frister deg mest? Snakk med dem og spør gjerne om du kan få være på arbeidsplassen deres og se hva de gjør.

Sjekk hvilke yrker som er mest i vekst – det kan være lurt å tenke gjennom hvilken jobbmuligheter utdannelsen kan gi. Skolens rådgiver kan være en nyttig sparringspartner og læreren din vet kanskje litt om hva du egner deg til? Spør en voksen!

Til syvende og sist må du kanskje følge hjertet.

– Liker ikke å ta på mennesker

Selda Ekiz

BERØRING: Selda Ekiz ville bli lege, men orket ikke ta på folk.

Foto: NRK

Hva drømte du om å bli som ung?
– Masse rart! Alt fra lege til art director. Visste ikke at fysikk var greia mi før jeg var 21 år!

Hva har ført deg dit du er i dag?
– En episode av Schrødingers katt på NRK1 og et aktivt studentliv hvor jeg var innom mange forskjellige studentorganisasjoner.

Grublet du mye på hva du skulle velge av utdannelse?
– Ja, en stund. Jeg trodde jeg ville bli lege, men jeg syns ikke det er så gøy å ta på mennesker. Så tenkte jeg psykologi, men det var ikke så artig som jeg forestilte meg. (studerte det et år - årsstudium). Så begynte jeg på fysikk og det var tingen for meg. Ikke bare på grunn av faget, men det lille miljøet med fantastiske mennesker som utfordret meg og fikk meg til å le.

Hva skulle du ønske at du visste den gangen, som du vet nå?
– At det ikke er noe stress å vingle litt, for jeg var nok litt redd for å ende opp som ingenting. Men alt ordner seg til slutt.

Hva er ditt beste råd?
– Ta det med ro, man trenger ikke å være best i alt hele tiden. Og at miljøet rundt deg er kanskje viktigere enn det man tror man skal få til i fremtiden en gang.

– Ville bli fotballspiller

Nilsi

KOMIKER: Nils-Ingar Aadne er gjest i P3 og deler på Instagram. Ble komiker ved hardt arbeid.

Foto: Privat Instagram

Hva drømte du om å bli som ung?

– Jeg hadde mange av de vanlige drømmene barn har. Brannmann, politi og ikke minst proff fotballspiller. Jeg løp rundt i hagen med ballen og et gammelt fotballmål og drømte meg bort til det som nå skjer med Martin Ødegaard.

Hva har ført deg dit du er i dag?

– Pågangsmot og hardt arbeid. Når jeg begynte med stand-up hadde jeg definitivt ikke knekt koden, men jeg ga meg ikke og jobbet videre. Så løsnet det og siden har jeg stått på og hele tiden ville utvikle meg. Uansett hva du ønsker å bli her i livet må du stå på, det du eventuelt får gratis er det stor sjanse for at du mister igjen.

Grublet du mye på hva du skulle velge av utdannelse?

– Ja. Når jeg valgte utdannelse hadde jeg fått en drøm om å bli komiker, men det var for urealistisk å si det høyt. Jeg begynte derfor på økonomistudiet, noe jeg forsåvidt hadde og fortsatt har en interesse for, men som på den tiden ble litt for tørt og kjedelig. Det vanskeligste med å velge er at jeg ikke helt klart så for meg hva jeg skulle jobbe med.

Hva skulle du ønske at du visste den gangen, som du vet nå?

– Jeg skulle ønske jeg visste at man ikke trenger å la seg styre av alle forventningene rundet en. Det er mange forventninger om hva man bør gjøre og hvilken utdanning du helst skal ta. Men det er du som bestemmer, det er ditt liv.

Hva er ditt beste råd?

– Stol på deg selv og jobb hardt for å nå målet ditt! Lykke til!

Sølte kaffe, ble politi

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

FORFATTER: Jørn Lier Horst ville bli kokk på cruiseskip, men tålte ikke bølger. Kaffesøl avgjorde utdanningsvalget.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Hva drømte du om å bli som ung?

– Jeg hadde en tanke om å bli kokk og jobbe ombord på et cruiceskip. Jeg er glad i mat og glad i å reise, så jeg så for meg det som en fin kombinasjon. Før jeg kom så langt som til å søke videregående skole erfarte jeg at bølger og høy sjø ikke var noe for meg.

Hva har ført deg dit du er i dag?

– Tilfeldigheter. Jeg hadde ikke noen drøm om å bli verken politimann eller forfatter, men så har jeg blitt begge deler. Jeg arbeidet som nattevakt på hotell da jeg veltet en kaffekopp utover en avisside. Flekken la seg rundt en annonse fra politiskolen som søkte etter studenter med et slagord om at de søkte mennesker som evnet å tenke annerledes når andres tanker hadde låst seg. Tanken tiltalte meg og gjorde at jeg fylte ut søknadspapirene. Da hadde jeg allerede søkt journalisthøgskolen med tanke på å bruke skrivegleden min i jobben. Jeg kom inn begge steder, men valgte altså politiyrket – helt fram til skrivegleden tok overhånd og jeg ble forfatter.

Grublet du mye på hva du skulle velge av utdannelse?

– Nei. Jeg forsto tidlig at jeg ikke var praktisk anlagt. Faget jeg slet mest med på barneskolen var sløyd. Jeg kunne ikke bli rørlegger som min bror eller mekaniker som faren min. Det videregående skolesystemet var jo annerledes for 30 årsiden og kontorfag var noe jeg valgte fordi jeg visste jeg mestret det.

Hva skulle du ønske at du visste den gangen, som du vet nå?

– At det finnes viktigere ting enn pensum. At studietiden er da du skaper varige vennskapsbånd. Når det kommer til stykket er sosiale ferdigheter og menneskelige relasjoner viktigere enn lærebøker.

Hva er ditt beste råd?

– Ikke vær så fornuftig. Mange velger en trygg jobb som foreldrene deres ønsker at de skal ha. Et yrke som er bra betalt og som det er lett å finne en ledig stilling til. Det er fornuftig, men hvis du kjenner på følelsene dine er det ikke sikkert at det er riktig valg. Kanskje vil du mistrives resten av livet fordi du egentlig hadde mer lyst til å bli danser, designer, fotograf eller forfatter.