Hopp til innhold

- Må bevare Tønsberg

Riksantikvar Jørn Holme håper Tønsberg kommune tenker på de kulturhistoriske minnene i byen.

Paneldebatt om bygging i Tønsberg

Paneldebattantene diskuterer hvordan de skal utbytte Tønsbergs tomme områder. Fra venstre grunneier Geir Ove Johansen, Fylkesmannen Erling Lae, ordfører Petter Berg, riksantikvar Jørn Holme, fylkesordfører Per-Eivind Johansen og arkitekt Fridtjov Bergsgard.

Foto: Susann Rismyhr / NRK

Torsdag ettermiddag åpnet en utstilling om Tønsberg sentrums fremtid. Det kom frem på åpningen av en utstilling om Tønsberg sentrums framtid torsdag ettermiddag. Der stiller tre innleid arkitektfirmaer ut sine forslag til hvordan Tønsberg sentrum best kan utnytte de tomme områdene rundt Nedre Langgate.

Debatterte om mulighetene

Til stede på åpningen var Fylkesmannen, Erling Lae, fylkesordfører Per-Eivind Johansen, Tønsberg ordfører Petter Berg, riksantikvar Jørn Holme og grunneier Geir Ove Johansen.

– Det som er skummelt i en kystby er at man får en høyhuskultur. Det har skjedd litt i Oslo. Det må ikke skje i Tønsberg. Byen må holde de historiske høydene ned mot sjøen. I tillegg at man bruker samme materiale, slik at de ikke blir forskjellige materialer fra tomt til tomt, sier Holme.

Han mener utfordringen er å ta vare på de historiske verdiene byen har.

et av forslagene

Et av de tre forslagene arkitektfirmaene kom med torsdag ettermiddag. De står nå på biblioteket i Tønsberg.

Foto: Susann Rismyhr / NRK
Motstridende interesser

Ordfører Petter Berg forstår at høydene må bli lagt vekt på. Og det blir det i den nye kommuneplanen og byplanen som skal jobbes med i samarbeid med interessegrupper fra høsten av.

– Det er sterke kulturhistoriske interesser. Som riksantikvaren sier er det en av de mest verdifulle kulturarvområdene i landet. Det krever forståelse. Samtidig må utbyggere ha økonomi i sine prosjekter. Å forene disse interessene er vår oppgave.

Planen skal være ferdig før sommeren 2015, deretter blir planene for hver enkelt tomt utarbeidet.

Et av forslagene

Et av forslagene Tønsberg kommune nå må vurdere.

Foto: Susann Rismyhr / NRK
Et godt samarbeid

I tillegg til høyder ble det også tatt opp at områdene rundt Nedre Langgate skal benyttes spesielt til boliger, kollektivtrafikk og god tilrettelegging for syklende og gående.

Det blir en stor oppgave å innfri alle krav. Men det er derfor alle partene er fornøyde med at de kan sette seg sammen å diskutere. Riksantikvaren mener prosjektet som nå er i gang er et forbilde for byutviklingen i andre byer.

– Dette er en mulighet til å være tidlig ute, hvordan kan man gjøre Tønsberg mer spennende. Inn med folk og ut med bil, sier Holme.

Og fylkesmann Erling Lae henger seg på.

– Hvis noen ser at noe må gjøres annerledes, da hjelper det ikke bare å si at noe må gjøres. Man må si hva som skal gjøres, og det er det vi gjør nå. I 30 år har Tønsberg kommune diskutert å bygge på disse plassene, nå er det på tide å ta tak, sier Lae.

Et av eksemplene

Her er forslaget fra Dyrvik Arkitekter. Det er mulig for Tønsberg og kombinere alle forslagene også.

Foto: Susann Rismyhr / NRK
Stort potensial

Alle tre arkitektfirmaene kom med innspill til utvidelse, bevarelse og utnyttelse av Tønsberg sentrum. De kom med ulike varianter av hvordan området burde bli utnyttet. Ingen ble kåret til vinnere, fordi kommunen først må se hva som kan gjøres. En kombinasjon er altså en mulighet.

– Det har vært veldig gøy å jobbe med dette her. Det er så mange ledige tomter som ligger på kulturminner. Det er krevende og vi må se på andre mulige løsninger, sier Magnus Jørgensen og Fridtjov Bergsgard i Dyrvik Arkitekter.

Og legger til at Tønsbergs innbyggere må kjenne sin besøkelsestid. Ta en tur innom for å se på de ulike modellene og gi tilbakemeldinger, er oppfordringen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark